h i r d e t é s

Nagyon fényes üstökös közeledik, szabad szemmel is jól látható lesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon fényes üstökös közeledik, szabad szemmel is jól látható lesz

2020. március 26. - 14:25

 

Decemberben fedezték fel az égitestet, amikor még 440 millió kilométeres távolságban volt tőlünk, és ahogy közelített a Nap felé, úgy vált egyre fényesebbé. Sokkal fényesebbé.

Comet C/2019 Y4 (ATLAS): NASA

Már most ott tartunk, hogy az amatőr csillagászok a legegyszerűbb távcsöveikkel is észlelni tudják az égboltok az Atlast, amely enyhén zöldes színben pompázik. Fényességének csúcsa pedig csak május végére várható - egyesek a félholdhoz, mások a Vénuszhoz hasonlítják, hogy milyen fényerőre számíthatunk. - idézi az Index a Phys.org-ot


Az üstökös pályája - Fotó: Tomruen/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Akik nyomon követték az üstökös útját, december és február között négyezerszeres növekedést tapasztalhattak a magnitúdójában, ami az égitestek fényességének a mértékegysége. Ha így haladunk tovább, akkor a hamarosan szabad szemmel is látható lesz, persze csak azokon a területeken, ahol nincs túl nagy fényszennyezés.

Az Atlas az északi féltekéről észlelhető a legjobban, és olyan látványa lesz, amilyet utoljára a Hale-Bopp üstökös produkált 1997-ben. (Phys.org)

(A Hale-Bopp üstököst Tatabánya felett láttam, az autópáylán utazva egy busz ablakából és az a terület megleheősen fényszennyezett, szóval jó fényes lesz az üstökös, így ha nem lesz felhő, bárki láthatja. - a szerk.)


 

h i r d e t é s