h i r d e t é s

Nagyon küzd Kövér, hogy ne lehessen az uniós pénzek folyósítását jogállami feltételekhez kötni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyon küzd Kövér, hogy ne lehessen az uniós pénzek folyósítását jogállami feltételekhez kötni

2020. október 30. - 19:06

 

Talán attól tart, hogy ebben az esetben nem sok jutna Magyarországnak?

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Levélben fordult az Európai Unió jelenlegi, valamint a jövő évben az elnökséget betöltő országok házelnökeihez Kövér László, kérve, vessék latba személyes tekintélyüket annak érdekében, hogy a júliusi EU-csúcson megkötött megállapodás ne egészüljön ki olyan eljárásrenddel, amely "megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét".

Kövér László az MTI-hez pénteken eljuttatott levelében hangsúlyozza, hogy bár a megállapodást minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell, azt magyar részről lehetetlenné teszi, ha az Európai Unió Tanácsa olyan szabályozást fogad el, amely a Lisszaboni Szerződés burkolt módosításával - "a jogállamiságra hivatkozással, de éppen a jogállamiság alapelveivel ellentétes módon - megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét".

A házelnök emlékeztet: a Lisszaboni Szerződés jelenleg is tartalmaz jogállamisági eljárást. "Bármely ettől eltérő eljárásrend csak a szerződés módosításával, valamennyi tagállam beleegyezésével és parlamentjeink jóváhagyásával valósulhat meg" - közölte

"A jogállamot nem lehet a szerződések megsértésével szolgálni, és nem lehet definiálatlan fogalmak alapján a tagállamoktól a politikai irányvonaluk meghatározásának jogát elvonni" - tartalmazza a levél. A dokumentum felidézi: a tagállamok állam- és kormányfői idén júliusban jutottak megegyezésre a hétéves költségvetésről és a járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozására elfogadott Következő Nemzedék EU helyreállítási alapról.

Nem az az első alkalom, hogy Kövér László felszólal ebben a témában. Korábban a Népszava is beszámolt arról a látogatásról, amelyet lengyel kollégájánál tett. Itt is arról értekezett, hogy "a jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról". (MTI) / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s