h i r d e t é s

Nagyot esett a kiskereskedelem a koronavírus-járvány alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyot esett a kiskereskedelem a koronavírus-járvány alatt

2020. június 04. - 09:10

 

Jelentős visszaesésen ment keresztül a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a KSH jelentése szerint.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kijárási korlátozás időszakában nem meglepő módon 10,2%-kal csökkent a kiskereskedelem az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-kereskedelem kismértékben csökkent – gyakorlatilag stagnált – azonban a nem élelmiszer és az üzemanyag-kereskedelem nagyot zuhant. - írja a Portfolio

A járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak. Áprilisban ennek hatására 10,2%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,4,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 14,8,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,3%-kal csökkent

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Ami az élelmiszer-kereskedelmet illeti, a márciusi felhalmozás miatt foghatták vissza a vásárlásaikat az emberek, így áprilisban valamivel kevesebbet kellett vásárolniuk. A nem élelmiszer forgalom zuhanása azzal függ össze, hogy a háztartások a válsághelyzetben elhalasztják a tartós fogyasztási cikkeknek a vásárlását, hiszen a bizonytalan gazdasági helyzetben inkább megtakarítanak. Áprilisban már a munkanélküliség is érdemben emelkedett Magyarországon, miközben a lakosság munkanélküliségtől való félelme egyre meghatározóbbá vált, ami szintén az óvatossági megfontolások erősödéséhez, így a vásárlások csökkenéséhez vezetett. Az üzemanyag-fogyasztás zuhanásában kulcsszerepe volt a kijárási korlátozásnak, az időszakban nagyon sokan otthonról dolgoztak.

Az időszakban egyre többen választották az internetes vásárlást, az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból áprilisban 12,5%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 104%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A KSH közlése szerint az áprilisi kiskereskedelmi forgalom csökkenését teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta: a naptárhatással kiigazított, előző év azonos időszakához viszonyított volumenváltozásból 17 százalékpontot magyaráz a járvány által előidézett veszélyhelyzet. Vagyis, a koronavírus-járvány nélkül kifejezetten erős lett volna a kiskereskedelem növekedése. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek volumenindexe 26, míg az üzemanyag-forgalom 30 százalékponttal alacsonyabb annál, mint ami a korábbi adatok alapján becsülhető. Az élelmiszer üzletek forgalmán csak kis mértékben volt érezhető a koronavírus hatása.

A kiskereskedelem áprilisi szakadását jól mutatja a 2015-ös bázison számított forgalom alakulása. Ez arról tanúskodik, hogy a kiskereskedelem az elmúlt években töretlenül emelkedett, majd a koronavírus-járvány miatt kifejezetten jelentős visszaesésen ment keresztül. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s