h i r d e t é s

Napokon belül elpusztul a föld legrégebbi települése, ami 12 ezer éves

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napokon belül elpusztul a föld legrégebbi települése, ami 12 ezer éves

2019. október 13. - 08:09

 

Hasankeyf — Már csak napok kérdése, és elpusztul a föld legrégebbi, folyamatosan lakott települése.

Sokan tiltakoztak az építkezés ellen, de nem hallgattak rájuk a politikusok - Fotó: Northfoto

A 12 ezer éves Hasankeyf a Tigris folyó törökországi szakaszán fekszik, az emberi civilizáció bölcsőjének számító „termékeny félhold” egyik legősibb városa. A hely azonban nemsokára víz alá kerül, a település nagy részét elárasztják a sok vitát kiváltó Ilisu vízi erőmű- és gátprojekt részeként.


Ősi romok is vannak a környéken, de ez sem érdekli a helyi politikusokat
Fotó: Northfoto

 Eddig minden kísérletünk kudarcba fulladt, hogy megakadályozzuk ezt a kultúrapusztító lépést, október közepéig mindenkinek el kell hagynia lakhelyét – meséli szomorúan Ridvan Ayhan, aki a környék egyik barlangjában született és a mai napig aktív tagja az Élő Hasankeyf civil kezdeményezésnek, amelyet a város lakói 2006-ban alapítottak a gigaberuházás leállítására.


A helyiek közül sokan halászatból élnek, már nem sokáig
Fotó: Northfoto

– Amennyiben nem történik valami csoda, és a török állam nem fejezi be a gát felépítését, víz alá kerül 199 kisebb-nagyobb település, több ezer ember által készített barlang és több száz történelmi és vallási hely válik az emberi rombolás martalékává, s közel 80 ezer ember válik hajléktalanná – sorolja a károkat az aktivista.


Az építkezés miatt 80 ezer ember hagyja majd el az otthonát
Fotó: Northfoto

– A hasankeyfi terület épületei, kulturális emlékei, kincsei a civilizáció hajnala óta gyarapodtak. Részei számos kultúrának, beleértve az ősi Mezopotámiát, a bizánci, az arab és az oszmán birodalmat – állítja Hakan Ozoglu, a Közép-floridai Egyetem történelemprofesszora, aki szerint a település története nemcsak a helyiek számára, hanem az emberiség története szempontjából is fontos.


A Tigris folyó partvidékének ezt a szakaszát jelölték ki, hogy felépítsenek egy hatalmas létesítményt
Fotó: Northfoto

– A városra számos utalásban hivatkoznak különböző nyelveken, például asszírul, örményül, kurdul és arabul.


Hasankeyf ősi település, amely számos kulturális értéket rejt, ezek tűnnek el
Fotó: Northfoto

A legszomorúbb az, hogy a műkincsekben máris hatalmas rombolást végeztek a gátszörny építtetői. Hasankeyfből nyolc történelmi emlékművet szállítottak el, és kidobták egy síkságra. Köztük van többek között egy hatalmas torony, amely a világ egyik legrégebbi egyetemének része volt, egy római kori kapu fele, valamint egy 1400 körül épült női törökfürdő romjai. A műemlékek 3 kilométerre önmagukban árválkodnak.


Az építkezések már zajlanak, biztosan megépül Törökország negyedik legnagyobb vízi erőműve
Fotó: Northfoto

Erdogannak kell az erőmű

Jelenleg már csak az UNESCO örökségvédelmi bizottsága vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése állíthatja meg a kulturális örökséget károsító beruházást.


Minden építmény eltűnik majd, a környék teljesen átalakul a beruházás miatt
Fotó: Northfoto

A projekt az 1950-es évek óta vitatott, legutóbb 2006-ban melegítette fel a tervet Recep Tayyip Erdogan (65) akkori török miniszterelnök, ma államelnök. Befejezése után ez lesz Törökország negyedik legnagyobb vízi erőműve, amely várhatóan évi 4200 gigawattnyi áramot termel.

blikk.hu


 

h i r d e t é s