h i r d e t é s

Négy napig szünetelni fog az E-receptek kiadása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Négy napig szünetelni fog az E-receptek kiadása

2020. augusztus 14. - 10:38

 

A hosszú hétvégén, augusztus 19. és 23. között lekapcsolják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), mert az adatokat "átköltöztetik" egy új, a kormány szerint „még magasabb védelmi szintet” biztosító tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A digitális egészségügyet kiszolgáló „e-teret” szűk három éve mintegy 20 milliárd forint uniós támogatásból hozták létre. A rendszerbe a betegek egészségügyi ellátásának napi több mint 240 ezer dokumentumát rögzítik, köztük leleteket, zárójelentéseket, recepteket, és ide kerülnek a magánlaboratóriumoktól az utazók karantén-szabadító PCR-tesztjeinek eredményei is. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lapunk kérdésére állította: az átállás a betegellátás menetét nem befolyásolja, a leállás alatt keletkező egészségügyi dokumentumokat utólag töltik fel a rendszerbe. Igaz, az adatfelhő költöztetése idején az orvosok nem tudnak e-receptet írni, viszont – ígérik – a gyógyszertárakban a leállás előtt felírt gyógyszerek kiválthatóak lesznek, azokra "rálátnak" élő EESZT-kapcsolat nélkül is a gyógyszerészek. A négy napos munkaszünet alatt felírt orvosságokat azonban csak akkor tudják kiváltani a betegek, ha arról hagyományos papírvényt állít ki a doktor. Ez várhatóan keveseket érint, mert a hosszú hétvégén a rendes ellátás szünetel, főként csak az ügyeletek, sürgősségi ellátóhelyek fogadnak betegeket.

A leletek elérhetetlensége azonban okozhat kellemetlenségeket, főként azoknak, akik a karanténból szabadító PCR-tesztjük eredményére várnak. Aki ugyanis a minta levételekor nem adta meg az elektronikus levélcímét az egészségügyi szolgáltatónak, az csak a „felhő” újraindítása után juthat hozzá a vizsgálat eredményhez. Így hiába lesz az negatív, a szünet alatt nem kérvényezheti a rá vonatkozó zárlat megszüntetését. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s