h i r d e t é s

Nekünk farhát, Romániának hidrogénmeghajtású vonat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nekünk farhát, Romániának hidrogénmeghajtású vonat

2022. május 03. - 14:13

Románia 12 hidrogénmeghajtású vonatszerelvényt vásárol nettó 1 milliárd euróért.

Fotó: Scharfsinn86/Dreamstime.com

A román közlekedési minisztérium jóváhagyta annak a szerződésnek a műszaki és gazdasági előírásait, amelynek értelmében a kormány 973 millió eurót (áfa nélkül) fizet 12, egyenként 160 ülőhellyel rendelkező hidrogénüzemű vonatért – írja az Economica.net.

Romániának egyébként az EU helyreállítási alapjából fut erre, amúgy 30 milliárd eurót kaptak - azt sem tudják, hova tegyék a rengeteg pénzt. - hívta fel a figyelmet a járműbeszerzésre a Vakmajom.

A vonatok a még nem villamosított útvonalak kiszolgálására szolgálnak majd: Bukarest központi pályaudvara és a bukaresti repülőtér (félóránként), Bukarest-Pitesti (óránként), Bukarest-Targoviste (óránként), Bukarest-Szlatina útvonalon. -Craiova (Pitestin keresztül, naponta négyszer), Bukarest-Chitila-Sabaerni-Titu (félóránként). - írja a Romania-Insider.com

A dízelvonatok hidrogén-üzemanyagcellás szerelvényekre történő cseréje évente legalább 18 348 tonna CO2-vel és 306 tonna NOx-kibocsátással csökkenti a közlekedés szennyezését, elősegítve a kitűzött célok elérését. Ionel Scriosteanu államtitkár kifejtette, hogy az európai és nemzeti stratégiák célja, hogy 2050-ben elérjék a szennyezés nettó nulla hatását. 

Magyarországra egyetlen eurócent sem érkezik a jogállam hiánya miatt, hiszen független igazságszolgáltatás híján ott nem lehet megakadályozni, hogy ellopják az egészet. Ti csak járjatok farháton! - tette hozzá a Vakmajom