h i r d e t é s

Nem is lesz világkiállítás, az Orbán-kormány csak úgy elkölt 50 milliárdot Semjén Zsolt vadászszenvedélyére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem is lesz világkiállítás, az Orbán-kormány csak úgy elkölt 50 milliárdot Semjén Zsolt vadászszenvedélyére

2019. január 11. - 18:23

 

A HVG megtudta, hogy 2015 óta tervezi-szervezi a kormány az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulójára tervezett újabb vadászati világkiállítást. – írja a 168ora.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Zsolt

Beruházások sorozata indult és zajlik majd le, legalább ötven milliárd forintot felemésztve. Közben kiderült, hivatalosan nem is lesz majd világkiállítás az esemény.

Egy decemberi kormányhatározat csak 2019-re hétmilliárd forintot rendelt az előkészítésre.

Míg korábban a kormányzat még világkiállításként emlegette, addig a Kovács Zoltán államtitkárt az esemény kormánybiztosává kinevező novemberi határozat csak Egy a természettel - Nemzetközi Vadászati és Természetismereti Kiállítás néven, illetve rendezvénysorozatként hivatkozott az eseményre. Decemberben a parlamentben Semjén Zsolt a hvg.hu érdeklődésére röviden annyit válaszolt a névváltoztatásra 

Nem mindegy, hogy hogy hívják? Világkiállítás lesz és kész.

A portál érdeklődött a világkiállítások koordinációjára 1928-ban létrehozott BIE (Bureau International des Expositions) irodájánál, ahonnan azt a választ kapták, hogy a BIE nem tud róla, hogy akár világkiállításra, akár speciális világkiállításra sor kerülne 2021-ben Magyarországon.

Magyarország állításuk szerint a jelentkezésre rendelkezésre álló legkésőbbi, 2016-os időpontig nem is kérvényezte, hogy speciális világkiállítást rendezzen 2021-ben.

Kovács Zoltán kormánybiztosként annyit közölt a lappal, hogy még semmi nem dőlt el, még zajlanak a tárgyalások a hivatalos névhasználatról.

A körülményeket jól ismerő forrás azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy azért nem kértük a BIE-től, hogy a 2021-es esemény világkiállítás legyen, mert akkor speciális szabályok kötnék a rendezést, és 20 napnál nem tarthatna tovább. A kormány viszont a hozzá kapcsolódó tematikus programokkal majdnem az egész évre szólóra tervezi.

Egy kormányzati forrás pedig annyit mondott a portálnak arról, hogy mi lesz a sokmilliárdos rendezvény neve és sorsa: 

– Nyugika.

168ora.hu


 

h i r d e t é s