h i r d e t é s

Nem kapnak kártérítést az azbesztkárosultak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem kapnak kártérítést az azbesztkárosultak

2017. november 14. - 14:44

 

Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla. A károsultak ügyvédje a Kúriától kér felülvizsgálatot. - írja a nepszava.hu.

Az egykori gyárnál is gyászolják az áldozatokat. Fotó: Tóth Gergő Forrás: nepszava.hu

Megalapozott volt a Fővárosi Törvényszék júniusi elsőfokú döntése a lőrinci és zagyvaszántói azbesztkárosultak ügyében

- derült ki a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla keddi, jogerős ítéletéből. Vagyis a mérgező azbeszt (ami egy évtizedekig állami tulajdonban lévő gyárból származott) miatt elhunyt emberek hozzátartozói nem kaphatnak kártérítést, a magyar állam felelőssége az ügyben nem vizsgálható.

Az indoklás szerint a gyárat - ami a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó határában, lakókörnyezetben épült - hiába üzemeltették évtizedeken keresztül, egészen a '90-es évek privatizációs időszakáig állami vállalatok, az ügyben a magyar államnak sem egyetemleges, sem mögöttes felelőssége nincs.

Ráadásul nemcsak a mai, de a '70-es, '80-as évek jogszabályai alapján sem állapítható meg az állami felelősség. A bíróság szerint kártérítési igénnyel az állam által létrehozott saját gazdálkodással, és így saját felelősséggel rendelkező Eternit Vállalat jogutódjához, az ETERCEM Kft-hez kellett volna fordulni.

Csakhogy a cég mintegy tíz évig állt felszámolás alatt, vagyontalan és fizetésképtelen volt, így a károsultak ebből az irányból egyáltalán nem remélhettek kártérítést - mutatott rá a felperesek ügyvédje, Igyártó Gyöngyi.

A Kft-t ráadásul idén nyáron, az elsőfokú ítélettel szinte egy időben szüntették meg véglegesen. Az ügyvédnő elmondta: nem hagyják annyiban, felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordulnak. Álláspontja szerint az azbeszfeldolgozás évtizedekig állami monopóliumban működött, a magyar állam döntött a vállalatok létrehozásáról, a gyár építéséről, ami állami tulajdonú telken történt.

Megírtuk: 2014 nyarán összesen nyolc, mezoteliómában (azbeszt miatt kialakult rosszindulatú mellhártyadaganat) szenvedő beteg döntött úgy, hogy kártérítési pert indítanak az állam ellen. Ma már egyikük sem él, négyük ügyét családtagjaik viszik tovább, jogutódlás útján. Kedden a 2014 decemberében elhunyt György Zsolt ügyében döntött a másodfokú bíróság, a másik három ügyben is hasonló ítélet várható.

A tárgyaláson György Zsolt özvegye, György Zsolt Judit is jelen volt. - A magyar törvények az államot, nem az embereket védik. Pedig mindenki tudja, ki a felelős

- mondta.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s