h i r d e t é s

Nem nyomoznak a maszkgyártó "csodamasina" ügyében, pedig 189 millióval többért vásárolták, mint amennyibe kerül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem nyomoznak a maszkgyártó "csodamasina" ügyében, pedig 189 millióval többért vásárolták, mint amennyibe kerül

2021. január 13. - 07:01

 

A rendőrség azzal utasította vissza a piaci ár tízszereséért vásárolt maszkgyártó gép esetében a nyomozást, mert álláspontjuk szerint nem akart sem a beszerzést végző vállalat, sem a felvásárló állami ellátórendszer jogtalan előnyre szert tenni.

Nem nyomoz a rendőrség a a többszörösön áron vett kínai maszkgyártó gép ügyében. A kétszáz milliós beruházásból vett gépezet csak a töredékét gyártja az ígért mennyiségnek. Hadházy Ákost meglepte a döntés, aki hűtlen kezelés, hanyag kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést. Szerinte az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy súlyos törvénytelenségről van szó. A független országgyűlési képviselő azt is hozzátette, hogy az indoklást meglehetősen „primitívnek” tartja.

Nem volt itt semmi rossz szándék, nem akartak a beruházásból jogtalan előnyt szerezni” – idézte, hozzátéve, hogy nagyon egyértelműen látszik, hogy abban az időszakban ugyanezt a készüléket 25 millió forintért árulták az Alibaba webshop oldalán. A kormány ehelyett ingyenesen, mindenfajta vám nélkül hozta haza a túlárazott gépet, és így is tízszeres árat fizetett érte.

Kiskunhalason is történt gépvásárlás Hadházy szerint, de ott legalább olyan cégtől rendelt a kormány, amelyik valóban ezzel foglalkozik fő tevékenységeként, és a készülékek több maszk készítésére alkalmasak. Azonban ezekért a kormány negyven millió körüli összeget fizetett. A cég amelytől a kormány a túlárazott eszközt rendelte egy úgy nevezett portyázó, vagy fürkésző cég, ami azt jelenti, hogy csak a nagy üzlet reményében fogott az adott termék forgalmazásához, egyébként semmilyen isemerete nincs a termékről.

A módszer egyszerű: ezek a „svindlercégek” olcsón megveszik a terméket, majd nagy, cseppet sem indokolt mértékű haszonkulccsal adják tovább itthon. Jelen esetben a 21 millió mögé odatettek egy nullát. Hadházy úgy értelmezte a hatóság véleményét, hogy az állami ellátóközpontnak „jogában áll ilyen ostobának lenni”. Ellenben Hadházy álláspontja szerint a hirtelen megugrott kereslethez képest is horribilis áron hozták be a maszkokat, és az egyéb orvosi eszközöket, amikor a koronavírus járvány már riasztó ütemben kezdett terjedni világszerte.

A politikus azt is elmondta hogy beszélt olyan orvossal, aki forgalmazóként orvosi eszközök adás-vételével foglalkozik, ő kért árajánlatot a feltűnően magas árú gyártógépre és tőle is a fenti összeg töredékét kérték.

Költségvetési csalás ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még nem döntött, hogy indít-e nyomozást. (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s