h i r d e t é s

Nem támaszkodhatunk többé az amazóniai esőerdőre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem támaszkodhatunk többé az amazóniai esőerdőre

2021. május 02. - 05:56

 

Az elmúlt évtizedben csaknem 20 százalékkal több szén-dioxidot bocsátott ki az Amazonas-medence erdeje, mint amennyit elnyelt egy megdöbbentő jelentés szerint, amely felhívta rá a figyelmet, hogy az emberiség nem támaszkodhat tovább a világ legnagyobb trópusi esőerdőjének szénelnyelő-képességére.

A kép illusztráció! - Forrás: The World Economic Forum

A Nature Climate Change című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerint 2010 és 2019 között a brazíliai Amazónia 16.6 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki, míg 13.9 milliárd tonnát kötött le – írja a The Guardian

A kutatás során azt vizsgálták, hogy az esőerdő növekedésével hogyan változik a felszívott és tárolt szén-dioxid mennyisége, illetve hogy az erdőégetés és pusztítás során felszabaduló, légkörbe visszatérő mennyiségekkel ezek a számok hogyan aránylanak egymáshoz. 

"Félig számítottunk az eredményre, de ez az első alkalom, hogy olyan számok állnak a rendelkezésünkre, amelyek azt mutatják, hogy az Amazonas-medence megfordult ebből a szempontból, és jelenleg nettó kibocsátónak számít" – közölte Jean-Pierre Wigneron, a tanulmány társszerzője, a francia Nemzeti Agronómiai Intézet (INRA) tudományos munkatársa. A kutatás eredményei szerint a trópusi erdők elvesztik a szénszennyezés felszívásának képességét.

"Nem tudjuk, melyik pillanatban válik az változás visszafordíthatatlanná" – mondta el Wigneron. 

Az erdőtüzekkel és fakitermeléssel csaknem négyszeresére nőtt az erdőirtás mértéke 2019-re az azt megelőző két évhez képes, körülbelül 1 millió hektárról 3.9 millió hektárra. Az INRA közleménye szerint Brazíliában 2019-ben a kormányváltás hozta a változást, amely miatt visszaszorult a környezetvédelem az országban. 

A földfelszíni ökoszisztémák kulcsfontosságú szövetségesei az emberiségnek, hiszen a szén-dioxid kibocsátás 2019-ben meghaladta a 40 milliárd tonnát. Az elmúlt fél évszázadban a növények és a talaj ezeknek a kibocsátásoknak nagyjából a 30 százalékát elnyelték, az óceánok pedig 20 százalékot képesek elnyelni.

Ha a régió nem a szén-dioxid “süllyesztőjévé”, hanem nettó forrásává válik, a klímaválság kezelése jelentősen megnehezedik. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s