h i r d e t é s

Nem tudni, honnan lehet Mészáros Lőrincnek úszóképes harckocsija

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem tudni, honnan lehet Mészáros Lőrincnek úszóképes harckocsija

2020. június 06. - 09:44

 

Nem mi adtuk el, nem hozzánk tartozik – üzente mindkét tárca, amikor a bicskei birtokon álló harcjárművekről kérdezték őket.

Forrás: Magyar Hang

Fokozódik a homály a Mészáros-érdekeltség területén lefotózott könnyű páncélosok ügye körül, a jelek szerint a kormány sem tudja, hogyan kerültek harci járművek a milliárdos cégének bicskei birtokára.

Először a Magyar Hang írta meg, Hadházy Ákos drónfelvételei és beszámolója nyomán, hogy két harcjármű áll a bicskei tó partján, melyet Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása, a Búzakalász 66 Kft. vásárolt meg néhány éve.

A Kft. a hetilap kérdésére sem árulta el, hogy kié a két páncélos, és azokat mire, milyen engedélyek birtokában használhatják fel. A Mészáros Csoport az érdeklődésre úgy válaszolt, hogy "Magánterületen található ingóságokról nem áll módunkban tájékoztatást adni."

Vadai Ágnes, a DK képviselője is nekirugaszkodott a témának, és Pintér Sándort, Orbán Viktort is megkérdezte:

  • melyik minisztérium kötelékébe tartoznak a járművek?
  • a Belügyminisztérium, esetleg a Magyar Honvédség vezényelte-e járműveket a bicskei tó partjához, és ha igen, miért?
  • a belügy vagy a honvédség adott-e el ilyen járműveket, és ha igen, mikor és kinek?

Orbán Viktor helyett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt, ám nagyjából egybehangzóan: a jelek szerint senki sem tud semmit a két harckocsiról. "A belügyminiszter által irányított szervek a kérdés tárgyát érintő harcjárműveket nem üzemeltetnek és nem értékesítettek" – írta Vadainak Kontrát Károly. Benkő Tibor szerint pedig "… a drónfelvételeken látható egyik jármű sem tartozik a Magyar Honvédség kötelékébe, és tőle senki sem vásárolt ilyen eszközöket".

Utóbbi válasz azért különös, mert a Magyar Hang által megszólaltatott szakértő szerint a drónfelvételen tisztán látható harckocsi egy szovjet gyártmányú BDRM 2- harcászati felderítő jármű; ilyen típust pedig napjainkban is használnak a honvédségnél, bár a bicskei tó partján látható példány a jelek szerint nem tartozik kötelékükbe. A Bors pedig 2017-ben írt BDRM-2-es páncélosról, amit akkor hétmillió forintért kínált egy autókereskedő – az üzletember állítása szerint hirdetés útján, a honvédségtől vette a 6 tonnás harckocsit.

Hatástalanítva, polgári célra átalakítva minden további nélkül lehet vásárolni ilyen harcjárművet – mondta kérdésünkre egy névtelenséget kérő szakember, aki szerint a fenti árnál olcsóbban is, akár 2 millió forintért lehet szerezni BDRM-2-et civil vásárlóként. A nyilatkozó azt is határozottan állította, hogy az ehhez hasonló, használhatatlan, inkurrens harci járműveket és eszközöket rendszerint a honvédség értékesíti itthon, és ezután kerülnek a piacra.

Arra, hogy valaki miért venne ilyet, a szakértő azt mondta, a gyűjtőknek, kiállítóknak éri meg ezt a típust vásárolni. Persze, a 4X4-es hajtású, úszásképes harckocsi igazi erőgép, amit akár műszaki mentésnél is lehet használni.  Az ismeretlen hátterű páncélosokról csütörtökön a hvg.hu is írt. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s