h i r d e t é s

Németh Zsolt: Tusványos sajátos keveréke a szabadegyetemnek és a fesztiválnak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Németh Zsolt: Tusványos sajátos keveréke a szabadegyetemnek és a fesztiválnak

2017. július 17. - 14:09

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a rendezvényen. A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) sajátos keveréke a fesztiválnak és a szabadegyetemnek - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. - írja a magyarhirlap.hu.

Forrás: magyarnarancs.hu

Németh Zsolt úgy fogalmazott, Tusványos "a legkomolyabb fesztivál és a leglazább szabadegyetem a Kárpát-medencében".

Mint mondta, a rendezvénnyel kapcsolatban magasak az elvárások, több tízezer vendéget várnak.

Számos miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is elmegy majd el a rendezvényre, de a szellemi, gazdasági, társadalmi élet meghatározó szereplői, határon túli vezetők, pártelnökök, nemzetközi meghívottak is ellátogatnak Tusnádfürdőre

- tette hozzá.

Németh Zsolt jelezte, a rendezvény az idei mottója "A biztos pont". A hosszú vita után választott mottó arra utal, hogy "egy recsegő-ropogó világban" nagyon fontos a politika számára is, hogy megtalálja azt a biztos pontot, amelyből "ki lehet fordítani a megoldást".

A magyar egy megosztott nemzet, és fontos, hogy a határon túli magyarok és Magyarország is tudatában legyenek a megosztottságnak és az ebből fakadó feladatoknak.

Az elmúlt években képesek voltunk arra, hogy felépítsünk egy olyan határokat átívelő nemzetegyesítő politikát, amely megkülönböztethetővé tett bennünket, hogy elkötelezettek vagyunk a nemzetegyesítés és az ehhez szorosan kapcsolódó autonómia ügye mellett

 - fogalmazott Németh Zsolt.

A politikus azt mondta, bízik abban, a határon túli magyarok is tudatosítják, hogy a jövő évi választásoknál "nem babra megy a játék", és magyar állampolgárként alakítaniuk kell a magyarországi politikát is.

A programok

Gyermekelőadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal, színházi előadásokkal és filmvetítésekkel gazdagítja a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programját a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) július 18. és 22. között.

Az MTT sátra hetedik alkalommal nyílik meg Tusnádfürdőn.

A Magyar Teátrumi Társaság 2008-as megalakulása óta minden rendelkezésre álló eszközével segíti, hogy a kultúra és a színház eljusson mindenhova, ahol szívesen fogadják

 - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Abban hiszünk, hogy a magyar kultúra képviselői és teljesítményei képesek leginkább átívelni a határokat

- fogalmaznak, felidézve, hogy az idén ötödik alkalommal rendezték meg a vajdasági Winteretno Fesztivált, és új rendezvénysorozatot indítottak útjára Teátrum neked! címmel a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

A tusványosi fesztiválon ismét bemutatkoznak a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) tagszínházai: a budapesti Nemzeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Soproni Petőfi Színház és a zalaegerszegi Kvártélyház produkciói érkeznek Erdélybe.

Idén a Magyar Teátrum Sátorban találnak otthonra a tusványosi nagyszínpadon fellépő zenekarok közönségtalálkozói is. A programot szakmai beszélgetések, filmvetítések, kiállítások is színesítik, a gyerekeket délelőttönként játszóházzal várják.

Július 18-án, kedden a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkciója, Marie Jones Kövekkel a zsebében című tragikomédiája szerepel a programban.

Másnap a Békéscsabai Jókai Színház Mesedoboz című interaktív gyermekműsorát láthatja a közönség. A Humor szavak és határok nélkül című délutáni beszélgetés házigazdája Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lesz, majd Festett mosoly címmel izraeli és ukrán pantomim művészek lépnek fel a fesztiválon.

Csütörtökön délelőtt a Békéscsabai Jókai Színház Csiribiri című interaktív gyermekműsora látható, délután Szent László legenda címmel filmvetítést és beszélgetést tartanak. Este a Soproni Petőfi Színház Gogol Egy őrült naplója című művét adja elő Ács Tamás, az előadás a Forrás Színházzal együttműködésben jött létre. Csütörtök éjjel az Álmatlan című dokumentumfilmet vetítik.

Pénteken délelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínház Jancsi apród című, 4-11 éves gyerekek számára készült mesemonológját láthatják az érdeklődők Virág György előadásában. Délután A nemzet színháza címmel beszélgetést tartanak Vidnyánszky Attila rendezővel, a Nemzeti Színház igazgatójával. Este Dennis Lumborg Szépkisnap című műve, a Független Színművészetért Alapítvány és a Manna közös produkciója látható. Majd hajnalig Tusványos Mix címmel Magyar Teátrum bulit rendeznek a Csűrben.

Az utolsó napon a Nemzeti Színház produkciójaként Fedák Sári címmel Szűcs Nelli önálló estjére várják a közönséget.

A fesztiválon állandó programként július 19-től 22-ig látható a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szakmai segítségével létrehozott, Bolond Bohóc a kultúra határain című kiállítás.

További információk a programokról a www.magyarteatrum.hu és a https://www.facebook.com/magyar.teatrum.magazin oldalon érhetők el.

magyarhirlap.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s