h i r d e t é s

Népünnepélyre készülnek Kínában, ezért gyorsan beoltottak 15 millió embert

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Népünnepélyre készülnek Kínában, ezért gyorsan beoltottak 15 millió embert

2021. január 23. - 06:55

 

Kína éppen az egyik legnagyobb nemzeti ünnepre, a Holdújévre készül, ám várhatóan 40 százalékkal alacsonyabb lesz a forgalom 2019-hez képest. Az ünnepekre tekintettel azonban felpörgették az oltási program, melynek útján egyre több embert tudnak immunizálni.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) vezetője közölte, már nem csak a vírusnak kitett személyek oltóprogramja, hanem rövidesen a gyermekek és legidősebbek oltóprogramja is készen áll az implementálásra, hogy sikerüljön elkerülni a jövőben a kisebb-nagyobb járványkitöréseket, amellyel az ország jelenleg is küzd.

Wang Bin, a szervezet vezetője elmondta, hogy az oltási programjukban jelenleg prioritást élveznek a határon dolgozók, a nemzetközi és belföldi utaztatásért felelős dolgozók, a létfontosságú gazdasági ágazatban dolgozók és a közszférában dolgozók, amely társadalmi csoportok beoltásával legalább 50 millió ember immunizálását kívánják elérni, melyből 15 millió már sikerült is.

Kína még ebben a hónapban indította el az átfogó lakossági oltási programját, részben annak hatására, hogy egyre több járványkitöréssel kell megküzdeniük szerte az országban – jelenti a South China Morning Post. Csak szerdán 88 új, belföldi fertőzöttet találtak, több mint felét az észak-koreai és orosz határ közelében lévő Csilin tartományban.

Kínához mérten a szigor itt sem maradt el, hiszen minden egyes járványkitörésre drákói szigorral reagáltak, amely végül eredményre vezetett. A hatóságok jelenleg mérsékelt hozzáállást tanúsítanak, egyelőre csak arra kérik a lakosságot, hogy a „nem létfontosságú” utazásokat halasszák el, és negatív koronavírus-teszt felmutatásával hagyják el csak településüket.

Itt jön be a képbe, hogy éppen esedékes a kínaiak egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, a Holdújév, ami a hongkongi lap megfogalmazása szerint az egyik legnagyobb népvándorlással járó ünnep a világon, ugyanis rengetegen erednek útnak Kínában, hogy meglátogassák távoli helyszíneken lakó rokonaikat szerte az országban.

A közlekedési minisztérium becslései szerint ráadásul hiába a sok figyelmeztetés az utazás visszaszorítására, várhatóan 1.7 milliárd utat fognak megtenni Kínában februárban, ami napi 40 millió egyéni utat jelent. A helyzet érdekessége, hogy a 2019-es szintekhez ez még így is 40 százalékkal alacsonyabb embermozgást jelent.

Pekingben pedig már arra kérik a cégeket és a munkáltatókat, hogy a koronavírus-járványra tekintettel az idei Holdújév során legyenek rugalmasabbak, valamint bíztassák arra a dolgozóikat, hogyha lehet, akkor inkább a munkavégzés helye környékén töltsék az ünnepeken.

A Kínában elmúlt időben eluralkodó tömeges fertőzéseket egyébként a kínai hatóságok elsősorban az élelmiszer-ellátási láncban történt fertőzésekre vezeti vissza, különösen a fagyasztott ételeket tekintik bűnösnek. Feltételezéseik szerint a fagyasztott ételek csomagolásain megtelepedett vírus terjedt át emberre, és okozta a tömeges fertőzéseket – állításuk szerint erre bizonyítékokat is találtak, különösen a tengeri ételeknél.

A kínai szakértők állítása szerint az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis kedvező a koronavírusnak, ugyanis hosszabb ideig túlél a felületeken. Más szakértők azonban állítják, ezt ilyen formában nem lehet még kijelenteni, további tanulmányok szükségesek, hogy sikerüljön ezt kétséget kizáróan bizonyítani. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s