h i r d e t é s

Nincs abban a helyzetben a magyar jogállam, hogy eu-s pénzek érkezhessenek

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs abban a helyzetben a magyar jogállam, hogy eu-s pénzek érkezhessenek

2023. május 18. - 09:04

Az uniós Költségvetési Ellenőrző Bizottság háromnapos tárgyalásainak összegző véleménye szerint Magyarország még nem áll készen a befagyasztott uniós támogatások elnyerésére – tudósított a sajtótájékoztatóról a Politico.

EKF - Felavatták a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot Orbán Viktor miniszterelnök, Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (középen, b-j) a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én. A központ a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával 11,2 milliárd forintból épült. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint változatlanul attól tartanak Brüsszelben, hogy az uniós pályázati pénzeket Orbán Viktor családja és barátai további gazdagodására használják fel.

Minden mérvadó, de még a kisebb helyi portálok is első helyen foglalkoztak a magyar kormánnyal, amelyik ismét blokkolt egy uniós döntést, amely alapján katonai támogatást nyújtana Brüsszel Ukrajnának. Szijjártó gyakorlatilag megzsarolta Ukrajnát, amikor úgy fogalmazott, hogy addig nem kaphatja meg az ország az újabb, mintegy 500 millió eurós támogatást, amíg le nem veszik a tilalmi listáról az OTP-t, amelyet az oroszok háborúját támogató pénzintézetként könyvelt el Kijev – összegzi a fejleményeket többek között az ABC News, amerikai tv-csatorna híroldala az AP hírügynökség tudósítása alapján. Miután Ukrajna Korrupcióellenes Nemzeti Hivatala e hónap elején a háborút támogató nemzetközi szponzorok közé sorolta a magyar pénzintézetet, utóbbi azzal érvelt, hogy rég radikálisan lecsökkentette fiókjai számát az orosz piacon, jelenleg mindössze 0,17%-os az orosz kitettsége. A magyar kormányt a tudósítás oroszbarátként említi, amelyik minduntalan igyekezett akadályokat gördíteni az Ukrajnának nyújtandó közös uniós támogatások elé, illetve a szankciók elfogadásakor is ellenséges magatartást tanúsított Ukrajna irányába, amit most Szijjártó az osztrák kollégájával tartott sajtótájékoztatón határozottan artikulált is, nem titkolva ellenszenvét Ukrajna iránt. A cikk emlékeztet, a nacionalista magyar kormány nem csökkentette orosz energiafüggőségét más uniós országokhoz hasonlóan, továbbra is szoros kapcsolatot ápol Moszkvával. Szijjártó nyomatékosította, hogy amíg az OTP megítélésében változatlan a helyzet, addig nem lesz egyetértés az olyan döntésekben, amelyek az EU-tól és tagállamaitól további gazdasági és pénzügyi áldozatokat követelnek.

Csak mellékesen megjegyezném, hogy a Pentagon lapjának/szócsövének tekinthető Stars and Stripes is lehozta a rólunk szóló tudósítást.

A másik fontos hír az uniós Költségvetési Ellenőrző Bizottságnak a háromnapos tárgyalásait összegző véleménye lett: a Politico az elsők között tudósított a sajtótájékoztatójukról, amely alapján megállapítást nyert, hogy Magyarország még nem áll készen a befagyasztott uniós támogatások elnyerésére. Továbbra is kétséges az igazságügyi rendszer függetlensége és a korrupció mérséklődése. A Budapesten tárgyaló négytagú delegáció bírálta a Számvevőszéket, amelyik nem látja el kellőképpen a feladatát, és változatlanul attól tartanak Brüsszelben, hogy az uniós pályázati pénzeket Orbán Viktor családja és barátai további gazdagodására használják fel. Idézi a Politico a bizottság elnökének szavait, aki beszámolt a sajtótájékoztatón arról, hogy hiába kérdezték az Állami Számvevőszék elnökét az uniós pályázatok és a pénzek körüli visszaélésekről, s arról, hogy jelentette-e a csalásokat az ügyészségnek, Monika Hohlmeier nem kapott egyértelmű, illetve semmilyen választ. A Politico reagálást kért a kormánytól, de nem kapott.

Az Euractiv tudósításában nyomatékot kapott az a bizottsági bírálat, amely kitért az önkényes törvénykezésre, az egy éjszaka lefolyása alatt megalkotott jogszabályokra, a Számvevőszék hiányosságaira. Ugyanakkor a bírálat részét képezi még a társadalmi egyeztetés és a transzparencia mérföldköveinek megkövetelése. Pozitívumként kiemelte a bizottsági elnök, jó kezdeményezésnek tűnik az Integritás Hatóság felállítása és eddig látott tevékenysége, többek között az adóhatósággal vagy az uniós csalásokat leleplező OLAF korrupcióellenes hivatallal való kapcsolattartás kialakítása. Mindezek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a felfüggesztett mintegy 28 milliárd eurós alap forrásaihoz hozzájuthasson a magyar kormány.

A magyar lengyel kapcsolatok megromlásának krónikáját összegzi az EUobserverben egy publicista, s ebből csupán két mozzanatot ragadnék ki: május elején rendezték meg a lengyel filmnapokat Budapesten és eltűnt szerződésre hivatkozva az E-on a harmadik napon lekapcsolta az áramot, amely természetesen lebénította a filmnapokat. A magyar áramszolgáltató cég még arra sem vette a fáradságot, hogy legalább telefonon előre jelezzék a Lengyel Kulturális Intézetnek a tervezett, igencsak kellemetlen lépést. Nem beszélve Böröndi Gábor vezérkari főnök győzelemnapi botrányos megjegyzéséről: aki szerint a lokálisnak indult háborúból a béketeremtés szándéka nélkül lett világháború a lengyelek hibájából. A magyar viszonyokat közelről ismerő szerző a végére hagyott egy jó kis csattanót, nem mellékesen a lengyel választások előtt: a 2015-ben szárba szökkent lengyel-magyar barátság, amelyből mindkét ország hasznot húzott nemzetközi téren – utálatba és ellenségeskedésbe fordult, aminek már csak az vethet véget, ha Orbán és Kaczyński is távozik a hatalomból. (Klubrádió)