h i r d e t é s

Nincs migrációs vagy menekültválság – mondja az Európai Bizottság illetékes tagja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs migrációs vagy menekültválság – mondja az Európai Bizottság illetékes tagja

2019. január 16. - 06:23

 

"Nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, noha több tagállam ezt kívánja hangsúlyozni; az illegális határátlépések száma messze elmarad a korábban regisztráltakhoz képest, a politikai ellenállás e tekintetben ugyanakkor erősödött"

Illusztráció: 444.hu/Németh Szilárd Facebook

- jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja kedden.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének uniós migrációs politikájáról tartott vitáján Avramopulosz hangoztatta, hogy az illegális bevándorlók száma lényegesen csökkent, ugyanakkor egyes tagállamok politika reakciója továbbra sem változik.

Az uniós erőfeszítések ellenére mindig lesznek olyanok, akik megpróbálják illegális módon átlépni Európa határait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Európai Unió a jelenséget ne tudná kezelni. Kezelhetetlenné válik ugyanakkor, ha az egyes országoknak egyedül kell fellépniük ellene - hangsúlyozta az uniós biztos.

Az Európai Unió a humanitárius értékek, a szolidaritás térsége. Ha ezeket az értékeket nem tartják tiszteletben, nem beszélhetünk Európáról

Avramopulosz köszönetet mondott azoknak a tagállamoknak, amelyek menekülteket fogadnak be a nemrégiben Máltán kikötni engedett hajóról. Ezek az országok bizonyítják az európai szolidaritást a legkonkrétabb módon - tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, az unió nem követhet szervezetlen megoldásokon alapuló politikát a migrációval kapcsolatban. Szerinte valós, fenntartható, kiszámítható szolidaritási mechanizmusokra van szükség, hogy az unió erkölcsi és emberi értékeit megőrizze.

Közölte, hogy egy közös uniós migrációs megközelítés elfogadásáig az Európai Bizottság ideiglenes megoldások kidolgozásáról tárgyal az egyes tagállamokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy az unió még szolidárisabban lépjen fel a bevándorlásnak legjobban kitett tagországokkal.

Itt az idő az unió menekültügyi szabályainak frissítésére. Itt az idő, hogy a kormányok vállalják a felelősségüket, és ne az Európai Bizottságot hibáztassák a fenntartható megoldások meghozatalának elmaradásáért.

Ez Európa utolsó lehetősége

 - jelentette ki Avramopulosz.

(MTI)


 

h i r d e t é s