h i r d e t é s

Nincs vége a koronavírusnak, jön a második hullám - Figyelmeztet a WHO

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs vége a koronavírusnak, jön a második hullám - Figyelmeztet a WHO

2020. május 16. - 07:22

 

Nincs vége a pandémiának, jön a második hullám – figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet illetékese az európai országokat.

A kép illusztráció! - Forrás: depositphotos.com

A járvány epicentruma keletre, a volt szovjet térség országaiba tolódott át. - írja az Infostart

Még pusztítóbb második hullámra kell felkészülnie a Covid-19 járvány sújtotta Európának ősszel és télen - erre figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója.

Nagyon aggódom a kettős hullám miatt, és azért is, mert ősszel jöhet a második hullám egy szezonális influenza- és kanyarójárvánnyal párhuzamosan

A szakember a Telegraph című brit lapnak nyilatkozott, és azt mondta: most nem az ünnep, hanem a felkészülés ideje van, ahogy Szingapúr és Japán tette. Arról is beszélt, hogy a skandináv országok is hasonlóan cselekszenek, és nem zárják ki a második hullámot.

„Remélik viszont, hogy sikerül elszigetelni és gyorsan semlegesíthetik a vírust”.

Az illetékes aláhúzta: az, hogy jobban sújtott európai országokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkent a fertőzéses esetek száma, még nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány.

"A pandémia lefékezését az egészségügyi rendszerek megerősítésére kell felhasználni"

– mondta. Például, új kapacitásokat kell létrehozni a kórházakban és az intenzív osztályokon. Átfogó kontakt-lekövetést kell elvégezni, hasonlóan ahhoz, ahogy Szingapúrban tették.

Keletre mozdult az epicentrum

Közben az epicentrum Oroszországba, Ukrajnába, Fehéroroszországba és Kazahsztánba helyeződött át, ahol emelkedik a fertőzéses esetek száma - tette hozzá.

Megemlítette azt is hogy olyan helyeken is visszatért a vírus, ahol úgy gondolták, sikerült felszámolni: például a korábbi kiindulópontban, Vuhanban, valamint Dél-Koreában.

Sok múlik majd a viselkedésünkön

A karanténlazításokkal párhuzamosan sokat jelent majd a társadalmak viselkedése abban, hogy vissza tudjuk-e tartani a vírust.

„A vészhelyzetbe való belefáradás veszélyezteti a vírus ellen nehezen elért eredményeket.

A hatóságokkal szembeni kételkedés és az összeesküvés-elméletek erősítik a biztonságos távolságtartás elleni mozgalmakat, miközben mások túlságosan óvatosak.

Az illetékes szerint teljességgel elképzelhető, hogy a második hullám jóval súlyosabb lesz, mint az első és utalt az 1918-as spanyolnátha-pandémiára, amelynek három nagy hulláma volt Angliában és Walesben. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s