h i r d e t é s

Nő a feszültség a tanárokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nő a feszültség a tanárokban

2016. június 08. - 09:40
0 komment

A Tanítanék Mozgalom szombatra meghirdetett lassan országossá terebélyesedő tüntetése és a közoktatási törvény sokat bírált, hétfőre ígért parlamenti szavazása előtt érezhetően nő a feszültség. 

polusonline.com

Ezt jelzi többek között a keddi budaörsi demonstráció, valamint a szaktárca és a Pedagógusok Szakszervezetének tegnapi éles pengeváltása - írja a Népszabadság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden terjedelmes közleményben reagált Galló Istvánné minapi szavaira. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke korábban arról beszélt, hogy az előterjesztésből kimaradt számos, a kabinet által már korábban elfogadott javaslatuk, az érdekképviselet 25 pontjából legalább 20-at szerepeltetni kellett volna a vonatkozó kormányrendeletben, de nem így történt. 

A PSZ viszontválaszában értetlenkedését fejezte ki, hogy mit nem ért az oktatási államtitkárság abból: a köznevelési törvény parlamenti szavazásra váró módosításából több olyan pont is kimaradt, amelyekről a sztrájkbizottsági tárgyalásokon egyeztettek, és úgy tűnt, az álláspontok közeledtek.

Bekerültek viszont olyan módosítások, amelyekről szó sem volt az egyeztetéseken.

Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden arról is beszélt, hogy a köznevelési törvény módosításával, a Klik átszervezésével jobb körülményeket biztosítanak a pedagógusoknak. Megteremtik a külső feltételeit annak, hogy modern, versenyképes tudást adhassanak át a tanárok a diákoknak, ami az egész rendszer lényege.

Rétvári Bence azt mondta, hogy bár meghívták, a PSZ nem vett részt a köznevelési kerekasztal ülésein. Ennek ellenére külön egyeztettek velük, és amikor a szakszervezet huszonöt pontja közül húszban már tartalmi kompromisszumot kötöttek, a PSZ felállt a tárgyalóasztaltól és sztrájkot hirdetett. A kormány azonban a diákok érdekében teljesítette a szakszervezet követeléseinek jó részét - írja a 24.hu.