h i r d e t é s


Nobel-díjas svéd tudós mondott le MTA-tagságáról

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Nobel-díjas svéd tudós mondott le MTA-tagságáról

2016. október 20. - 11:10
0 komment

 

Lemondott a napokban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáról Torsten N. Wiesel Nobel-díjas svéd orvos, neurológus - írja a HVG.hu.

Fotó: Lars Nybom

A lemondás hátterében a Népszabadság bezárása áll - közölte az atv.hu.

Hozzátették, Torsten Wiesel szerint a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap elhallgattatása csorbítja a magyar sajtószabadságot, de a lemondás az Orbán-kormányról szóló véleményét is tükrözi.

A svéd tudós sokat tett a globális emberi jogokért, 10 éven keresztül az amerikai Tudományos Nemzeti Akadémia emberi jogi bizottságában dolgozott.

Wiesel és kutatótársa, David Hunter Hubel a látókéreggel kapcsolatos kutatásaiért 1981-ben kapott megosztott Nobel-díjat.

Korábban szintén visszaadta tiszteleti tagságát a Németországban dolgozó argentin származású Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus és Hernád István Róbert magyar származású pszichológiaprofesszor is – derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból.

Tiszteleti tag az MTA-nál olyan külföldi tudósok lehetnek, akik szaktudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon művelik, és aki a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthatnak számot. (hvg.hu)h i r d e t é s

betöltés..

;