fbpx Azonnali magyarázatot vár a MÚOSZ az újságírók titkos megfigyeléséről | CIVILHETES

h i r d e t é s

Azonnali magyarázatot vár a MÚOSZ az újságírók titkos megfigyeléséről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Azonnali magyarázatot vár a MÚOSZ az újságírók titkos megfigyeléséről

2021. július 24. - 05:48

 

A MÚOSZ elnöksége megdöbbenve értesült arról, hogy Magyarországon egy kémszoftver segítségével magyar újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg. Ha ez így történt, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljeskörű tájékoztatás szükséges.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A nemzetközi tényfeltáró újságírók – köztük a magyar Direkt36 – összegzése szerint már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között pedig voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacéget is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük – írja Direkt36 cikke egy nemzetközi tényfeltáró projekt következtetéseként. A kutatás során elmondásuk szerint számos olyan közvetett bizonyítékot találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés a média szereplői ellen. Adjanak nyilvánosan számot arról is, hogy a Pegasus kémszoftvert továbbra is használják-e Magyarországon újságírók, közéleti szereplők megfigyelésére. Örülünk, hogy az ellenzéki politikusok a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának azonnali összehívását kezdeményezték. Elvárjuk, hogy a kormány felelős vezetői ott megjelenjenek, és a nyilvánosság számára is részletes magyarázatot adjanak. Már csak azért is, mert éppen a napokban derült ki a Bloomberg hírügynökségnek köszönhetően, hogy Magyarország egyedüli európai uniós tagországként egy másik izraeli kémprogramot is vásárolt – ez a Candiru nevű cég terméke –, amely már 10 országban több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okostelefonjára állt rá.

Választ várunk arra, miért, kinek áll érdekében, hogy Magyarországon az átlátható, jogszerű vizsgálatok helyébe titkos, titkolt kémprogramok lépjenek. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége minden magyar újságíró nevében tiltakozik az ellen, hogy ilyen titkos megfigyelésekkel próbálják megfélemlíteni a sajtómunkásokat egy olyan országban, ahol a sajtószabadság, a szólásszabadság az alaptörvényben is deklarált demokratikus alapérték. - írja állásfoglalásában a MÚOSZ


 

Kommentek

h i r d e t é s