h i r d e t é s

Gyakorlat: óriási vihar csapott le Békéscsabán, eltűnteket kerestek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyakorlat: óriási vihar csapott le Békéscsabán, eltűnteket kerestek

2017. április 19. - 18:38

Hatalmas vihar csapott le Békéscsabára egy átvonuló ciklon miatt. - írja a beol.hu.

Forrás: beol.hu Fotó: Imre György

Ez volt a feltételezése annak a szerdai katasztrófavédelmi gyakorlatnak, amit – mondhatni – az időjárás a kegyeibe fogadott, és hogy még élethűbb legyen, egész nap felhők uralták az égboltot a város felett, jelentős csapadékot hozva.

Egy ciklon haladt keresztül Békéscsaba területén. Valósággal leszakadt az ég, rövid idő alatt olyan rendkívüli mennyiségű csapadék keletkezett, hogy az a csapadékvizet elvezető rendszereket is próbára tette, azok kapacitását jelentősen meghaladta. Sőt, még a jaminai tavak, a Csaba- és Fás-tavak is kiöntöttek, veszélyeztetve a környékbeli családi házakat és a Tondach Magyarország Zrt. Orosházi úti telephelyét. És ha még ez sem lenne elég: a vihar pusztított is.

Forrás: beol.hu

Ez persze csak a szerdai katasztrófavédelmi gyakorlat feltételezése volt. A valóságban megúszta a térség jelentősebb károk nélkül azt, hogy pár napon belül nagyot fordult az időjárás, és ahelyett, hogy a Nap sütött volna, szinte egész nap szükség volt az esernyőkre.

A több helyszínen zajló gyakorlaton a hivatásos erők mellett önkéntes mentőszervezetek vettek részt, illetve a cég békéscsabai munkatársai, valamint középiskolások, akik eljátszották a bajba jutottakat.

Mivel a szituáció szerint a kiömlő tavak veszélyeztették a környékbeli ingatlanok mellett a Tondach Magyarország Zrt. Orosházi úti telephelyét is, ezért a cég munkatársai egy mobilgátat helyeztek üzembe szakember irányításával.

Ez rövid idő alatt és komolyabb szaktudás nélkül is alkalmazható, a lényeg, hogy vízzel kell megtölteni – amit most az egyszerűség kedvéért levegővel helyettesítettek.

Forrás: beol.hu

Egy másik helyszínen többen eltűntek, legalábbis ezt jelentették a feltételezett helyzet szerint. Hogy őket megkeressék, felreppentették a drónokat, illetve útnak indították a rendkívül okos, szinte azonnal szimatot fogó, csaholó és farkát csóváló kutyát.

Figyelni kellett a helyszínre, mivel sok-sok berendezés volt az üzem területén. A mentőcsoportok feladata azonban nemcsak a köddé váltak felkutatása volt, hanem az is, hogy kimenekítsék őket és ellássák sérüléseiket.

beol.hu