h i r d e t é s

Két hónapot élt Orbán és Putyin megállapodása Paksról

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Két hónapot élt Orbán és Putyin megállapodása Paksról

2018. szeptember 28. - 07:11

A határidők csúsznak, a költségek elszállhatnak, az oroszok egyre idegesebbek az új blokkok miatt. A következmény az lehet, hogy buheramegoldásokra kényszerül a magyar fél.

Veszélybe került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin alig két hónapja, Oroszországban megkötött megállapodása, amely szerint legkésőbb 2019. október 27-én kell megkezdődnie a Paksi Atomerőmű bővítési munkálatainak. Ennek több jele is van. Az MFOR üzleti hírportál vette észre, hogy még a felvonulási épületekre kiírt tenderen is későbbi határidő szerepel: egyebek mellett egy 100 fős üzemi étkezdét és egy konyhát kellene megépíteni, a munkálatok tervezett kezdete 2019. március 30., a határidő pedig 2020 május 30. - ezekhez képest nagyon rövidnek tűnik a 2026-os tervezett üzembe helyezésig rendelkezésre álló idő. Nem véletlen, hogy szeptember 18-án Orbán Viktor az újabb oroszországi találkozóján Putyinnal már arról beszélt, „a határidők nem fontosak”, Süli János bővítésért felelős biztos pedig egy parlamenti kérdésre azt mondta, már folyamatban van a finanszírozási szerződés módosítása. Információink szerint az orosz fél rendszeresen jelzi elégedetlenségét az előkészítési munkálatok lassúsága miatt, miközben a magyar fél szeretne megfelelni az európai előírásoknak, éppen azért, mert politikailag kényes a beruházás az orosz finanszírozás és kivitelezés miatt. Így viszont még több száz engedélyezési eljárást nem sikerült lezárni, aminek oka részben a szakemberhiány is.

Úgy tudjuk, az orosz fél bizalmatlanságát növeli, hogy szerintük a magyar partnerek „indokolatlanul kis összegekben hívják le a hitelt”, és amint lehet, vissza is törlesztik az adott összeget. Egy, a bővítés körülményeire rálátó forrásunk szerint ráadásul az oroszok egy sor „kisebb” tétel költségét jelentősen alábecsülhették: ő példaként egy az elektromos vezetékek tűzvédelmére szolgáló speciális szigetelőanyagot említett, aminek tényleges költsége a többszöröse lehet annak, mint amivel az orosz szakemberek számoltak. Forrásunk szerint ez ugyan „csak” egy néhány tíz millió eurós tétel, ami kevésnek tűnhet a beruházás összvolumenéhez képest, de mint mondta, „ilyen rejtett aknákból akár több tucat is lehet egy ekkora projektnél, amelyek összeadódva már komoly költségtúllépést jelentenek”. Ha a Roszatom úgy ítéli meg, a magyar fél miatt keletkeztek jelentős pluszköltségei, akár még pert is indíthat ezek behajtására Magyarországgal szemben. Ez nem lenne példa nélküli, előfordult már, hogy az orosz társaság választott bíróság elé vitt atomerőmű beruházást erre hivatkozva.

Csúsznak a tenderek is

Sorozatosan eredménytelenül írnak ki kulcsfontosságú tendereket a paksi bővítés megvalósítására, mivel egyszerűen nincs érvényes jelentkező a munkák elvégzésére – állítja a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek. Az elmúlt időszakban eredménytelenül zárult például az atomerőmű létesítéséhez és üzembe helyezéséhez kapcsolódó dokumentumok véleményezésére, illetve a személyzetképzéshez szükséges tananyagok szakmai felülvizsgálatára vonatkozó közbeszerzési eljárás, jelentkező híján. Ennél sokkal aggasztóbb, hogy az orosz közbeszerzési portál adatai alapján szintén nem találtak kivitelezőt a paksi üzemvízcsatorna bővítésére. A létesítménynek kulcsszerepe van az erőmű biztonságos működésében, ezen keresztül kapja ugyanis az erőmű a Dunából a működéshez szükséges hűtővizet. A csatorna kapacitását a bővítés nyomán üzembe állított két új turbina hűtéséhez a jelenlegi szint kétszereséére kellene növelni. Ahogy Jávor utal rá, a bővítési szakemberek  azt találták ki, hogy Paks1 folyamatos üzemelés közben fognak majd hozzá a csatorna bővítéséhez, ami „olyan, mintha az „autópályán 130-al száguldva bemásznának a motorba, hogy hengerfejet szereljenek”. „Ha egy munkagép építkezés közben megcsúszik, és befordul a hűtővízcsatornába, vagy suvadni kezd a part, és akadály képződik a csatornában, váratlanul lehetetlenné téve a biztonságos üzemhez szükséges vízmennyiség eljutását az erőműbe, akkor legjobb esetben le kell állítani Paks1-et (az ország villamosenergia-igényének 40 százaléka hirtelen kiesik), de ha nem történnek megfelelő időben megfelelő lépések, ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető” - hangsúlyozta Jávor Benedek. Szerinte a sorozatosan eredménytelen tenderek azt mutatják, hogy a nukleáris piac komoly szereplői egyszerűen nem érdeklődnek a beruházás iránt, ami felveti a kérdést, találnak-e hozzáértő kivitelezőket majd a bővítéshez.


Forrás: nepszava.hu

Értesülésünk szerint az időbeli csúszások alapvető oka, hogy az oroszok - leginkább a többi erőművükön alapuló - kérelem-tervezetei kevéssé veszik figyelemebe a magyar körülményeket, és a  javítások hosszú időt vesznek igénybe. Erre utalhatott a múlt héten Orbán Viktor is Moszkvában: szavai szerint az engedélyezés „rengeteg technikai kérdést vet fel, különböző szabványok, előírások, az Unió Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlata”; „azért persze a határidőket igyekszünk tartani, de ezt másodlagosnak tartom, hogy ezt a komoly ügyet sikerre vigyük”. Valójában ugyanakkor „akadályt” nem az EU, hanem a magyar bürokrácia képez. Ezt a magyar kormány is tudja, hisz - a környezetvédők éles tiltakozása ellenére - folyamatosan igyekszik könnyíteni a hazai engedélyezési előírásokat. Főnöke nyilatkozatának ismeretében a hét elején a Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio kérdésére Süli János bővítésügyi miniszter úgy fogalmazott: „igen, lehet csúszás”, sőt szerinte mindig is ezt mondták. Orbán Viktor Moszkvában amúgy tévesen nevezte egyedülállónak, hogy az oroszok egy EU-tagállamban atomerőművet építenek; ennek kapcsán maga Vlagyimir Putyin tette helyre, felhíva a figyelmet hasonló finnországi munkálataikra. Perger András, a Greenpeace energetikai szakértője szerint a finn példa is azt mutatja, hogy az adott állam hatóságainak érdemi engedélyezési eljárásai a benyújtott orosz anyagok nem túl magas színvonala miatt akár több éves csúszást is okozhatnak. Esetünkben az is kérdéseket vet fel, hogy a jelenleg működő Paks 1-es erőmű eljárhat-e a Paks 2-es tervek szakértőjeként, miközben az EU a két üzem éles elválasztását írta elő. A környezetvédelmi szakértő a csúszás tükrében egyértelműen sürgetné az orosz állammal kötött hitelszerződést újratárgyalását is, hisz annak értelmében legkésőbb 2026 március 15-én meg kell kezdenünk a törlesztést. A Greenpeace továbbra is gazdaságtalannak és feleslegesnek ítéli a nukleáris beruházást.

Tarthatónak nevezte ugyanakkor a beruházás befejezésének végső – a két blokk tekintetében 2026-os és 2027-es – átadási időpontját a tegnapi kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. Azt viszont kötve hiszi, hogy „a jelenlegi brüsszeli Bizottságot elnézve” engedélyt kapnának a hitelszerződés módosításához. Környezetvédelmi és légszennyezési szempontból a legkedvezőbbnek a nukleáris beruházást nevezte: ezt maguk a környezetvédők élesen vitatják. Emlékei szerint az atomerőműépítést vállaló államok közül Oroszország ajánlata volt a legelőnyösebb. Ezzel szemben a valóság, hogy a kormány nem versenyeztette az ajánlatokat, az orosz szerződést titkos előkészítés után írták alá. Egyes szakértők szerint ugyanakkor az se lenne gond, ha az első 1200 megawattos (MW) blokk átadása akár 2032-33-ig , vagyis a jelenlegi két első, 500-500 MW-s blokk leállításáig elhúzódna. A két erőmű együttes üzemelése ugyanis számos igen komoly és költséges, ám ideiglenes problémát vet fel.

Engedély nélkül

Az is egészen biztos, hogy csúszik a Paks II Zrt. létesítésiengedély-kérelme. Tavaly az állami cég PR-cikkben még ez év nyarára ígérte a legfontosabb engedélynek tartott dokumentum benyújtását az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) számára. Habár Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár nemrég lapunknak ezt nem kívánta kommentálni, a létesítési engedély elfogadásának 2020 eleji belső határidejét tarthatónak nevezte. Az OAH tájékoztatása szerint a dokumentum engedélyezésére annak benyújtásától számítva legfeljebb egy és negyed évük van. Az államtitkár által megjelölt belső határidő így csak akkor tartható, ha a Paks 2 október elejéig benyújtja kérelmét. Erre azonban vajmi kevés az esély. A kivitelezést végző orosz Roszatom által nekik állítólag már megküldött, több százezer oldalas tervezetet ugyanis lefordítás és egyeztetés után, beadás előtt még külső szakértővel is véleményeztetniük kell, ám a szakértők kiválasztására kiírt tender is eredménytelenül zárult. A tavalyi fizetett cikk másik állítása is megdőlt. Eszerint „2018 elején már munkagépek dübörögnek a Paksi Atomerőmű új blokkjainak felvonulási területén”, ugyanakkor a munkakezdés még most, ősszel is várat magára. Már az év elején kiderült, hogy az OAH az első felvonulási épületek építési engedélykérelmét visszadobta. Azóta a jelek szerint a hozzájárulások megszülettek, hisz a Paks 2 honlapján már az épületek kivitelezésére vonatkozó felhívás olvasható.

 

Szerzők: Kósa András / Marnitz István / nepszava.hu