h i r d e t é s

Harmincnyolc ellenzéki képviselő egyhavi bérét vonná meg Kövér László

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Harmincnyolc ellenzéki képviselő egyhavi bérét vonná meg Kövér László

2019. február 05. - 06:38

Amiért a túlóratörvény elfogadása ellen tiltakoztak a botrányos december 12-i parlamenti ülésen.

Csütörtök délelőtt tárgyalja az Országgyűlés házbizottsága, hogy milyen büntetést kapnak azok az ellenzéki képviselők, akik a december 12-i botrányos ülésnapon részvevői voltak a tiltakozásnak – írja a hvg.hu. A bizottsági ülés meghívója, illetve napirendje egyelőre nem szerepel a parlament honlapján.

Emlékezetes, az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadását azzal akarták megakadályozni, hogy elállták a levezető elnök, a fideszes Latorcai János elől a pulpitusra vezető utat, aki Kövér László házelnök közbelépése után a fideszes padsorokban, egy mobil mikrofonnal vezényelte le az aznapi szavazásokat, így a túlóratörvénnyel és a közigazgatási bíróságok felállításával együtt a kormánypárti képviselők több mint száz indítványt fogadtak el.

A portál szerint Kövér László házelnök mostani előterjesztésében az is szerepel, hogy az Országgyűlésről szóló törvény mely passzusa szerint kapnának büntetést a képviselők. Eszerint:

  • a DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence, és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett

Az országgyűlés ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett, arra hívott fel, vagy más kivezettetését akadályozta,

  • míg a jobbikos Ander Balázs, Rig Lajos, Stummer János, illetve az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet, és Ungár Péter pedig az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított, illetve magatartásával a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szavazásra vagy a szemléltetésre vonatkozó szabályait szegte meg.

A HVG birtokában lévő előterjesztés szerint az ellenzéki képviselőket a tiszteletdíjuk csökkentésével büntetnék,méghozzá mintegy egy havi tiszteletdíjat vonnának meg mindenkitől. (index.hu)

 

Brüsszelnek is kétségei vannak a túlóratörvénnyel kapcsolatban

Az Európai Bizottság már a Magyar Szakszervezeti Szövetség beadványa előtt vizsgálta a decemberben elfogadott törvénymódosítást.

Jó időbe telhet, mire az EU esetleg a túlóratörvény megsemmisítéséről dönt – ahogy azt remélik a szakszervezetek –, az ügy azonban nem reménytelen. A Magyar Szakszervezeti Szövetség néhány napja közölte: az Európai Bizottsághoz fordul, mert álláspontjuk szerint a törvény sértheti a munkaidő-szervezés egyes pontjairól szóló (ismertebb nevén: munkaidő) irányelvet.

Ha Brüsszel úgy dönt, hogy esetleg kötelezettségszegési eljárást indít, az sem jelenti a törvény azonnali eltörlését. Az eljárásban első körben felkéri a kormányt, hogy kezdeményezzen módosítást, ha nem történik semmi, akkor újabb egyeztetési kör jön, ha akkor is változatatlan marad egy jogellenesnek ítélt jogszabály, akkor következhet bírósági eljárás. Az egész procedúra több évig eltarthat. (hvg.hu)