h i r d e t é s

Növeli fertőzőképességét és mutálódik a vírus

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Növeli fertőzőképességét és mutálódik a vírus

2020. június 16. - 08:28

 

Ráadásul az új szerkezetű kórokozó lehet a domináns.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az új koronavírus egyik speciális mutációja jelentősen képes növelni a vírus sejtfertőző képességét - állapították meg az amerikai Scripps Kutatóintézet szakemberei.

A D614G nevű mutáció megnövelte a koronavírus jellegzetes alakjáért felelős "tüskék" számát. A vírus ezekkel kapcsolódik a sejtekhez és fertőzi meg azokat.

"A mutáció miatt a víruson lévő funkcionális tüskék száma, illetve sűrűsége 4- vagy 5-ször nagyobb" - mondta Hyeryun Choe, a pénteken megjelent tanulmány egyik szerzője. A szakemberek szerint egyelőre nem tudni, hogy ez a kis mutáció befolyásolja-e a fertőzötteknél a tünetek súlyosságát vagy növeli-e a halálozást.

Mint hangsúlyozták, további tanulmányokra van szükség a laboratóriumi körülmények között, kémcsővel végzett kísérleteik eredményeinek megerősítésére. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 mutálódik és fejlődik a humán gazdaszervezethez alkalmazkodva.

A D614G-re különösen nagy figyelmet fordítanak a kutatók, mivel a jelek szerint ez domináns mutációvá növi ki magát. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s