h i r d e t é s

Nyárias idő elszórtan záporral, zivatarral

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyárias idő elszórtan záporral, zivatarral

2023. május 26. - 05:41

A napsütés mellett változóan felhős időre van kilátás helyenként záporesővel, zivatarral.

Ma is folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, délután elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás is kísérhet, a Dunántúl északnyugati, nyugati részein a legkisebb a csapadék esélye. Az északias szél több helyen megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödhet, zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Melegrekord: 34,9 fok Baja, 1950

Hidegrekord:
-0,8 fok Putnok, 1991

Szombaton sok napsütés várható, de hajnalban a Dunántúlon helyenként lehetnek záporok, esetleg zivatarok, míg délután a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhat ki néhol átmenetileg záporos csapadék, egy-egy helyen akár zivatar is. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon átmenetileg elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetnek. 23 és 28 fok közé melegedhet napközben a levegő.

Pünkösdhétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Hétfőn 22 és 27, kedden 24 és 29 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Időjárási front nem lesz felettünk, de a fokozottan érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is jelentkezhet.
A magasabb páratartalom miatt egyeseknél nehézlégzés, rosszullét is előfordulhat, különösen az idősek és szívbetegek számára lehet megterhelő ez az időszak.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
Az ország nagy részén sok lesz azonban a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.
Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


h i r d e t é s

Clicky