h i r d e t é s

Óceánbolygót találtak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óceánbolygót találtak

2022. augusztus 27. - 06:35

Kettős csillagrendszerben keringő óceánbolygót fedeztek fel tőlünk „alig" 100 fényévre.

Így nézhet ki a TOI-1452b (illusztráció) - Forrás: BENOIT GOUGEON, UNIVERSITÉ DE MONTRÉAL

TOI-1452b névre keresztelt exobolygó (azaz Naprendszeren túli bolygó) mind méretét, mind tömegét tekintve valamivel nagyobb, mint a Föld, és az ún. "lakhatósági zónában" van, ami azt jelenti, hogy folyékony víz lehet a felszínén.

A TOI-1452 b az egyik legjobb óceánbolygó-jelölt, amelyet eddig találtunk

- mondta Charles Cadieux, a kutatás vezető szerzője, az Université de Montréal doktorandusza a kiadott közleményben. "Sugara és tömege sokkal kisebb sűrűségre utal, mint amit alapvetően egy olyan fémből és kőzetből álló bolygó esetében várnánk, mint amilyen a Föld".

A bolygó a gyanú szerint a Földhöz hasonlóan sziklás, de sokkal nedvesebb. A kutatócsoport elemzése szerint a víz a bolygó tömegének 30 százalékát teszi ki (a Földnél ez az érték kevesebb, mint 1 százalék).

A kutatócsoport a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrteleszkópja által gyűjtött adatokban fedezte fel az exobolygó létezésére utaló nyomokat. Ezután a kanadai Quebecben található Observatoire du Mont-Mégantic (OMM) csillagvizsgálóhoz csatlakoztatott műszerrel megkeresték a célpontot.

A kutatók most a NASA James Webb űrteleszkópjával szeretnék tanulmányozni a különleges égitestet. (Origo.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky