fbpx Odacsapott még egyet a kormány a munkaerőhiányban szenvedő vendéglátásnak: papír kell a lángossütéshez | CIVILHETES

h i r d e t é s

Odacsapott még egyet a kormány a munkaerőhiányban szenvedő vendéglátásnak: papír kell a lángossütéshez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Odacsapott még egyet a kormány a munkaerőhiányban szenvedő vendéglátásnak: papír kell a lángossütéshez

2021. október 12. - 07:38

 

Odacsapott még egyet a kormány a járvány okozta gazdasági kieséstől és a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak egy olyan rendelettel, ami mostantól szakképesítést követel a konyhán dolgozóktól.

A kép illusztráció! - Forrás: Abu Lángos Büfé/Facebook

A rendeletmódosításnak annyira nem volt visszhangja, hogy bár már szeptember elsején életbe lépett, a vendéglátósok között csak most kezdett el terjedni a híre, és egyelőre még csak értetlenül állnak.

Augusztus végén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy szeptember elsejével életbe lép az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet.

A rendelet azt mondja ki, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.Úgy mint édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képzettség.

Frissítés (2021. október 12. 8:17)

 

A meleg és hideg ételek, italok felszolgálásához azonban továbbra sincs szükség szakképesítésre.

Az előző 21/2010-es NFGM rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére. Ez azonban kimaradt a mostani rendeletből, ami azt jelenti, hogy balatoni lángossütőnek vagy gyroskészítőnek is szakképesítéssel kell rendelkezniük. (444.hu)

Hatott a tiltakozás, mégsem kell szakképesítés a lángossütéshez

A szakma felháborodása nyomán a szaktárca módosítani fogja az eredeti rendeletet.

A szakmai szervezetek nyomására meghátrálni látszik az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és változtatni fognak a komoly bírálatokat kiváltó eredeti rendeleten. A szeptembertől hatályos intézkedés szerint ugyanis már nem elegendő, hogy egy szakképesítéssel rendelkező szakács vagy cukrász felügyelje a többiek munkáját, mindenkinek szükséges a képesítés, aki ételt, italt, vagy cukrászati terméket készít. 

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy például az ételek előkészítésénél, a hús panírozásnál, vagy a krumpli sütésénél is kell a papír a képesítésről, nem beszélve mondjuk fagylaltfőzésről. Korábban elegendő volt, ha egy műszakban csak egy szakképzettséggel rendelkező irányította a többieket. akik végzettséget igazoló papír nélkül is dolgozhattak a konyhán.

A hideg és meleg ételek, illetve italok kiszolgálása továbbra is végezhető képesítés nélkül, de szakember felügyelete szükséges hozzá.

A felháborodás miatt a tárca most azt közölte, hogy kezdeményezi a képesítési követelmények rendeletének módosítását. Azt írták, hogy a  rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Viszont most elismerik: „az elmúlt időszakban érkezett PIACI VISSZAJELZÉSEKET FIGYELEMBE VÉVE AZONBAN AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM KEZDEMÉNYEZTE A SZABÁLYOZÁS MÓDOSÍTÁSÁT.

A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.” (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s