h i r d e t é s

Olyan rák elleni vakcinán dolgoznak, amelyet egyes betegek saját DNS-éből állítanak elő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Olyan rák elleni vakcinán dolgoznak, amelyet egyes betegek saját DNS-éből állítanak elő

2022. július 06. - 06:50

A technológia hasonló elven működik, mint amit az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája is használ.

A kép illusztráció! - Forrás: Computerworld.hu

Az egyes betegek saját DNS-éből előállított személyre szabott rák elleni vakcina nagyon reménykeltő korai eredményeket hozott – írja a Sky News.

A Clatterbridge Rákközpontban folyó klinikai kísérlet előzetes adatai azt mutatják, hogy az első nyolc, az oltást kapó beteg közül egyiknél sem jelentkezett kiújulás, még több hónap elteltével sem. A nyolc beteg közül kettőnél azonban, akiket nem oltottak be, a rák visszatért. Fontos azonban, hogy a számok túl kicsik ahhoz, hogy határozott statisztikai következtetéseket lehessen levonni belőlük.

Az úttörő oltást, amelyet a COVID világjárvány során tökéletesített technológia segítségével hoztak létre, a fej- és nyaki rákos megbetegedések hagyományos kezelésének befejezése után adják be a betegeknek. A betegeknél ugyanis nagy az esélye annak, hogy a rák visszatér.

Christian Ottensmeier professzor, onkológus szakorvos és a központ klinikai kutatási igazgatója a Sky Newsnak elmondta, hogy bizakodó az eredmények kapcsán, mert minden adat jó irányba mutat.

A vakcinával Franciaországban és az Egyesült Államokban petefészekrákos betegeken végzett kisebb klinikai vizsgálat is ígéretes eredményeket mutat.

A TG4050 kódnevű oltóanyagot a Transgene nevű francia vállalat állítja elő az AstraZeneca Covid vakcinájának előállításához hasonló technológiával.

Az egyes betegek daganatából származó DNS-t kivágják és beillesztik egy ártalmatlan vírusba. Amikor a genetikailag módosított vírust befecskendezik a szervezetbe, az immunrendszert arra tanítja, hogy figyelje a rákos sejteket, és remélhetőleg még a daganat kialakulása előtt, korai stádiumban elpusztítsa azokat.

Az immunrendszer képes olyan dolgokat is észrevenni, amelyeket a vizsgálatokon nem látunk… sokkal okosabb, mint az ember

- mondta Ottensmeier professzor.

A lap szerint az orvosok optimisták az oltással kapcsolatban, mert az az egyén rákos megbetegedésére szabott. A daganatos sejtek DNS-ében lévő mutációk ugyanis betegenként eltérőek. Azzal, hogy minden egyes beteg számára egyedi vakcinát készítenek, a vakcina hatékonyabban célozhatja meg a rákos sejteket. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s