h i r d e t é s

Orbán: A liberálisok a szabadság ellenségei

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Orbán: A liberálisok a szabadság ellenségei

2019. január 10. - 13:24

 

Tiborcz és Mészáros gazdagodásának kérdését azzal hárította el, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, lapunk kérdésére pedig azt is közölte: nem akar újságírókkal „bikaviadalt vívni”. - írja a nepszava.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rendkívüli módon Orbán Viktor tartotta az idei év első Kormányinfóját. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón elsőként arról beszélt: mostani tudásuk szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi növekedése 4,6 százalék lesz, a hiány két százaléknál megáll és a lakosság fogyasztása 6 százalékkal bővül. Orbánt a pénzügyminiszter arról tájékoztatta, hogy a gazdaság stabil, a miniszterelnök szerint ez várható jövőre is.

A családokról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy az összesítést követően megkezdődött az intézkedések kidolgozása, és reméli, hogy a február 10. körül esedékes évértékelő beszédében ismertetni tudja majd ezeket. Szavai szerint egyébként ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció, 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza.

Mint mondta, „Harminc éve szabadon” néven kétéves emlékév kezdődik, a szervezésre Kövér László házelnököt kérték fel, és a kormányt Gulyás Gergely képviseli majd.
  
Orbán az EP-választással kapcsolatban arról is beszélt: szerinte Magyarország volt eddig az egyetlen ország, ahol az emberek elmondhatták a véleményüket például a migrációról, ezért az európai választás „nagy lehetőség az európai embereknek”. Egy decemberi felmérésre hivatkozva pedig azt mondta, a magyarok számára a legfontosabb kérdés a migráció.

A miniszterelnök közölte, hogy szeretné, ha az Európai Unió intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennék többségben.Kiemelte, hogy az ENSZ „migránspaktumát” kilenc EU-állam utasította vissza, amit önmagában is előrelépésnek tart.

Az EP-választás célja szerinte az, hogy többségük legyen 

  • az EP-ben a migrációt ellenző pártoknak, 
  • utána az Európai Bizottságban a migrációt ellenző biztosoknak, 
  • majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban.

Az is cél, hogy az EP-választás eredményeként „mi legyünk a legsikeresebb párt” Európában és az Európai Néppártban – fogalmazott. Kitért arra is: a Fidesz listavezetője az EP-választásokon a kormány jelöltje is az Európai Bizottságba (a Fidesz listáját Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti).

Ezt követően elkezdődtek az újságírói kérdések.

Miniinterjúkat nem fogok engedni

– jegyezte meg Kovács Zoltán.

A miniszterelnök az MTVA Guy Verhofstadttal szavaival kapcsolatos felvetésére (aki azt mondta: Orbán se nem demokrata, se nem keresztény) közölte:

a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei.

A Reuters munkatársa arra volt kíváncsi, Matolcsy marad-e a jegybankelnök – Orbán erre annyit mondott, hogy az ügyben „semmilyen meglepetés nem várható”. Arról is beszélt, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak.

Az Origo azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi a véleménye a közös ellenzéki lista ötletéről. Ezzel az ellenzék

a saját sírját ássa

 – reagált Orbán.

Beszélt a túlóratörvényről is: úgy véli, a munkavállalók szempontjából inkább jó a kialakult helyzet, mert ha ma valaki dolgozót akar, „lasszóval kell fogni”, és „az alku urai a dolgozók”, ami kikényszeríti a magasabb fizetést, a jobb képzést.

A Pesti Srácok szerint érdekes, hogy több országban is egyszerre robbantak ki tüntetések jobboldali kormányok ellen. Orbán azt mondta: „Soros György által támogatott”, „bevándorlás-párti erők” mindenhol tüntetnek, de „ennek a sportágnak ez a természete”. Nemzetközi színtéren mérik ugyanis össze az erejüket a bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők, „itt most nekünk Európa-léptékű sikerre van szükségünk” – jelentette ki.

„Az, hogy valamit összeadnak vagy nem, az arányokon nem változtat” – ezt már a 444 kormányközeli médiaalapítvánnyal kapcsolatos kérdésére válaszolta a miniszterelnök. Majd arról beszélt: ahogy felkel tudja, „a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”. „Többen vannak ellenem önök közül, mint velem” – jelentette ki, bár szerinte a választások megmutatták, hogy „ilyen körülmények között” is lehet sikereket elérni. A portál Tiborcz István és Mészáros Lőrinc milliárdossá válásáról is megkísérelt feltenni egy kérdést, ám Orbán ezt annyival elintézte, hogy

üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Az mfor.hu-nak arról beszélt, hogy „a korrupciónak nincs elfogadható szintje”, és kijelentette: ebből a szempontból a zéró tolerancia elvét kell követni.

Azzal kapcsolatban, hogy az EPP frakcióvezetője is megszavazta a Sargentini-jelentést, úgy összegezte véleményét:

az én barátomat, Manfred Webert bepalizták.

Szerinte Webert a CEU ügyében vezették félre.

Az Index arra volt kíváncsi, hogy „milyen illiberális fordulatokat kell még Magyarországon végrehajtani” 2030-ig, Orbán pedig közölte, hogy szerinte a magyarok a fontos kérdésekben illiberális álláspontot foglalnak el, ezek a bevándorlás, a család és a keresztény kultúra megvédése. Majd hangsúlyozta, hogy a liberális szó mást jelent például Magyarországon, mint az angolszász világban. Az alkotmányrevízióról azt mondta: „lassan haladunk”, néhány hónappal később fognak végezni.

Lapunk arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mikor fog interjút adni nem kormánypárti médiumoknak, és miért nem engedtek be több szerkesztőséget a mostani Kormányinfóra. Orbán közölte:

egy interjúnak nem az az értelme hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.

Azt mondta, ha egy beszélgetés azt a célt szolgálja, hogy minél több oldalról megvilágítsanak egy kérdést, rendelkezésre áll. A második kérdésre Kovács Zoltán válaszolt: mint minden kormányinfón, ez is meghívásos, szerinte ennyien férnek el a teremben.

A Várba költözéssel kapcsolatban közölte, hogy a hatalmi ágak szétválasztása fontos, egyébként pedig a világ legszebb munkahelyéről, a Parlamentből ment a kolostorba. Szerinte a kormányzati médiaalapítvány pedig azért lett nemzetstratégiai érdek, mert non-profit.

Azt, hogy a Tesco és a Spar sem fogja alkalmazni a 400 túlórát, Orbán annyival összegezte: „tehát működik”. Ez a törvény jó törvény, senkire nem ró kötelességet, aki akar él vele, aki nem akar nem.

A hvg.hu felidézte, hogy Mészáros Lőrinc első helyen áll a leggazdagabb magyarok listáján. Orbán erre reagálva arról beszélt, hogy ezeknél a listáknál fizetni szoktak azért, hogy valaki felkerüljön vagy lekerüljön róla. Végül megismételte, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

A Kormányinfót a miniszterelnök Facebook-oldalán élőben közvetítették:

Orbán Viktor emberemlékezet óta nem tartott olyan tájékoztatót a hazai sajtónak, ahol elméletileg bármiről kérdezhető. E célra a kancelláriaminisztert – korábban Lázár Jánost, most Gulyás Gergelyt – ajánlotta, aki néhány hetente olyan tájékoztatót tart a magyar nyelvű sajtónak, ahol elvileg bármi szóba kerülhet.

Esetenként különböző nyilvános eseményekre érkezvén, illetve onnan távozóban tehettek fel az újságírók a kormányfőnek néhány gyors kérdést, már amennyiben ez a miniszterelnököt ilyenkor fizikailag is eltakarni igyekvő Havasi Bertalan, illetve a testőrök szándékai ellenére sikerült.

Orbán Viktor tavaly egy hasonló, gyors újságírói kérdés megválaszolását utasította vissza akképp, hogy az év végén úgy is sajtótájékoztatót tart.

Orbán csütörtök hajnalban már a Facebookon írt a közelgő eseményről. „Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek” – üzente a miniszterelnök.

A Klubrádió, a Magyar Hang, a Mérce és az Azonnali sem kérdezhet

Tudomásul vette a Miniszterelnökség a Magyar Hang létezését, hisz hónapok óta először válaszoltak a szerkesztőség leveleire. Azonban a hetilap számára már nincs hely Orbán Viktor első kormányinfóján – mondta a hvg.hu-nak György Zsombor, a lap főszerkesztője. 

A Klubrádió számára sem jut hely: csütörtök reggeli műsorában ismertették, hogy hajnalban kaptak levelet a Miniszterelnökségtől. Elmondásuk szerint elsők között kérvényeztek minden létező csatornán belépést a sajtótájékoztatóra, és úgy tudják, hogy más szerkesztőségek későn regisztrálva is pozitív visszajelzést kaptak. 

Az Azonnali, a Mérce, a Direkt36 és az Alfahír  számára sincs már hely Orbán Viktor első kormányinfóján.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s