h i r d e t é s

Orbán apja és veje milliárdokat kapott, Orbán Ráhelnek már nem ment ilyen jól a bababolt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán apja és veje milliárdokat kapott, Orbán Ráhelnek már nem ment ilyen jól a bababolt

2023. június 03. - 06:41

2-2 milliárd forint osztalékot fizettek ki Orbán Viktor apjának és vejének legfontosabb cégei

A miniszterelnök családjából a leggazdagabb magyar vállalkozók közé csak a veje, Tiborcz István tört be, de a legbefolyásosabbak ranglistáján Orbán Viktoron és rajta kívül két másik családtagnak, Lévai Anikónak és Orbán Ráhelnek is bérelt helye van. - írja a 24.hu

A szűkebb családból a legnagyobb céghálót és vagyont mozgató Tiborcz az elitklubban már a 25. helyre kapaszkodott fel, négy év alatt csaknem a duplájára, 70 milliárd forintra puffadt a becsült vagyona. Szakadatlanul nő a cégbirodalmának ékköveként ismert BDPST Zrt. is, a főként ingatlanokkal foglalkozó cég 21 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el 2022-ben – ez csaknem a duplája a 2021-es, 12 milliárd forintos eredménynek. Ehhez képest visszafogottan 2 milliárd 30 millió forint osztalékfizetésről döntöttek – derül ki a napokban közzétett mérlegekből.

A miniszterelnök veje – aki a 100 leggazdagabb magyart listázó kiadvány befolyáslistáján a 15. helyre futott be – tavaly egy új céget is megszerzett, a több mint 500 milliárd forintos vagyont kezelő Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt.-t. A korábban Jellinek Dánielhez kötődő cégek sem szerepeltek rosszul tavaly. A Tarragona 1,7 milliárdos, míg a Diófa 2,4 milliárd forintos adózott eredményről számolt be, ami mindkét esetben javulás az előző évhez képest. Tiborczék a Tarragonából 470 millió, a Diófából pedig 2,1 milliárd forintot vettek ki.

Tiborcz felesége már szerényebb eredményeket tudhat magáénak. A miniszterelnök legidősebb gyermeke, Orbán Ráhel babaruhákat és -játékokat árusító cége, az Odu Store Kft. tavaly bő 73 millió forintra pörgette fel a forgalmát, ezzel együtt azonban 55 millió forintos veszteséget könyvelt el. Így ezt eredménytartalék-csökkentő tételként számolták el, és mivel a cég sajáttőkéje mélyen a jegyzett tőke szintje alá csökkent, azt majd Orbán Ráhelnek ki kell pótolnia.

Az Orbán-lány másik érdekeltsége, a BDPST Koncept Kft. nemrég azzal került be a hírekbe, hogy a férje érdekeltségébe tartozó Gránit Banknál elnyerte az új kreatív koncepció kidolgozását, tavaly azonban veszteséges volt, 37 millió forintos forgalom mellett.

Ráhel húgának, Szokira Orbán Sárának jobban ment a biznisz: az üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó, 2021 decemberében alapított Art Related Solutions Kft. 13,5 millió forintos nyereséggel büszkélkedhet több mint 26 millió forintos nettó árbevétel mellett.

Az Orbán család idősebb tagjai közül a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző tűnik ki. A gánti kavicsbányában működő Dolomit Kft. évek óta milliárdos profittal dolgozik, ám 2018 óta először lépte át a 2 milliárd forintot, amellett, hogy mintegy 6 milliárd forintos nettó árbevételt tudhatott magáénak. Így nem meglepő, hogy 2 milliárd forint osztalékot fizettek ki. A milliárdos profitcsinálás titkát kutatva a Direkt36 oknyomozó portál nagy állami megrendelésekről és a versenytársakénál jóval magasabb árakról cikkezett korábban.

A kormányfő édesapjának egy másik, főtevékenységként habarcsgyártással foglalkozó cége, a Gánt Kő Kft. már nem futott ilyen jól: ugyan sikerült 259 millió forintos forgalmat bonyolítania, ezzel együtt 17 millió forintos veszteséget is el kellett számolnia, ami visszaesés a 2021-es hárommillió forintos profithoz képest.

Egészen más a profilja annak a cégnek, amelyben tavaly decemberben Orbán Áron, a miniszterelnök öccse lett vezérigazgató, ráadásul éppen felszálló ágban. A fegyverkereskedelemmel foglalkozó Multi Shoot Zrt. a 2020-as visszaesést követően 2021-ben már újra több mint 100 millió forintos nettó árbevételt ért el, 2022-ben pedig 272 millió forintosat, eközben a nyeresége 9 millióról 55 millió forintra emelkedett. Ahogy a Hvg.hu korábban megírta, a Multi Shoot működtet egy dunakeszi fegyverboltot, a cég tulajdonosa pedig Tűzkő Nándor nőgyógyász. Ő több állami tulajdonú meddőségi centrum felügyelőbizottságának a tagja, korábban pedig érdekelt volt egy kicsiny tőzsdei cégben az OTT-One Nyrt.-ben – az utóbbival a kormány nagy lélegeztetőgép-biznisze kapcsán foglalkoztunk.

További adalék, hogy korábban a Multi Shoot tulajdonában állt a Circle of Devils Kft., ám tavaly Orbán Áron megvásárolta. A cég tevékenységi köre egyéb máshova nem sorolható új áru kereskedelme, és egyelőre nem sok minden történik benne: a két évvel ezelőtt 23 millió forintos nettó árbevétel nullára csökkent, bár 63 ezer forint adózott eredmény úgy is keletkezett, hogy 2021-ben még hárommillió forintos veszteséggel működött. (24.hu)