fbpx Orbán Brüsszelben győzelem, vagy rút bukta? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán Brüsszelben győzelem, vagy rút bukta?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Brüsszelben győzelem, vagy rút bukta?

2018. június 30. - 07:58

 

Bármely EU-csúcs sok szempontból tanulságos. Az unió tagállamainak vezetői összegyűlnek, hogy az államközösség problémás kérdéseit megvitatva együttes, konszenzusos megoldást keressenek. Ehhez elengedhetetlen a szaktudás, némi rutin és magabiztos nyugalom kell.

Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Ennek ismeretében felmerülhet a kérdés, hogy akkor ugyan mi a túrót keres ott Orbán? Közismert tény, hogy szaktudása nincs. Rutinja sosem praktizált jogászként semmi és a magabiztos nyugalom sem erős oldala, elég csak a felvételeket megnézni és rögtön kitűnik, ahogy Emanuelle Macron és Angela Merkel társaságában feszengve nyakkendőjét, elméretezett zakóját zavartan igazgatva mosolyog kényszeredetten.

A csütörtök-pénteki csúcs központi témája természetesen a migráció volt. És bár a 21. században már illő lenne tudni, hogy akárcsak a pénz, az emberi erőforrás áramlása is segíthet a gazdaság fejlődésében, de természetesen a fogadóképesség és a magukat nemzetállamok vezetőiként definiáló politikusok által sűrűn emlegetett terrorveszély nem elhanyagolható körülmény. Pontosabban csak az lenne, ha az egyes tagállamokat ért támadások nem többgenerációs bevándorló leszármazottak lennének.

Ami egyben felveti a tagállamok helytelen – és a jelek szerint egyre rosszabb irányba tartó – politikáját. Európa egyik legnagyobb problémája a származás alapján való előítéletesség. Úgy társadalmi értelemben, mint a munkaerő piacán.

Átfogó megállapodás most sem született, ezt valahogy nem sikerült elérni a 2015-ös nagy menekültválság óta, de legalább valamilyen konszenzus létrejött az egymásnak ellentmondó érdekek között. De több, ennél fontosabb, elsőre aprónak tűnő tanulságot is le lehet vonni a csúcstalálkozóból.

Nem biztos, hogy igaza van az euroszkeptikusoknak

A felületes szemlélő a csúcsból azt látja, hogy nemzetállamok vitatkoznak nemzetállami kérdéseken. Pedig az a helyzet, hogy az Európai Unió épp most tanulja meg azt, hogy milyen érzés, ha nehéz a politika. Egyetlen félföderális szervezettől sem lehet elvárni azt, hogy konfliktusok nélkül, szimpla dialógussal (az unió kedvenc kifejezésével) megegyezzenek egymással teljesen ellentmondó érdekek. /Index/

Természetesen Orbán Viktor ezt az alkalmat sem mulasztotta el, hogy döngesse kicsit a mellét. Persze ezt gondosan izolált felületen, Facebook oldalán tette meg, nehogy véletlenül a szemére vessék kollégái, hogy nagyot lódít.

„Fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat – üzente a miniszterelnök. – Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk, amely világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba az adott ország beleegyezése nélkül.”

Ehhez képest a konszenzus lényege, hogy a kvóta továbbra sem kerül ki a játékból. Erről vajon miért nem ejtette szerét Orbán beszélni, hol a nagy sajtótájékoztató?


 

h i r d e t é s

Kommentek