h i r d e t é s

Orbán diktatúráját és az ellenzéki pártokat is bírálták a tüntetők

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán diktatúráját és az ellenzéki pártokat is bírálták a tüntetők

2018. május 09. - 06:35

 

Több ezren vettek részt a parlament alakuló ülésének napjára időzített újabb kormányellenes tüntetésen a Kossuth téren – az érdeklődés kisebb volt, mint az előző két demonstráción. 

A színpadon kizárólag civilek szólaltak fel, akik egyszerre bírálták Orbán Viktor szerintük diktatórikus rendszerét és a szerintük hiteltelenné vált ellenzéki pártokat. A rendezvény a vártnál hamarabb véget ért a felhőszakadás miatt.

Több ezren gyűltek össze a Kossuth téren a Parlament alakulóülése után. A kormányellenes tüntetésen ezúttal kevesebben voltak, mint a korábbi megmozdulásokon. A tüntetés kezdetén a már-már szokássá vált telefonos világítással jelezték, hogy mennyien gyűltek össze.

„Ha Tiborcz István szervezné a tüntetést, akkor olyan sötétek lehetnénk, mint Mészáros Lőrinc.”

A felszólalók közt most is jelen volt a diáktüntetések egyik főszervezője. Gyetvai Viktor szerint az ellenzéknek egy tömbbe kellene szerveződnie, de ha ők nem, akkor a civilek is képesek leváltani Orbán Viktort.

„Van egy álmom. Egy olyan álom, amiben ezt a Magyarországot mi civilek helyre tudjuk tenni. Van egy álmom egy olyan országról, ahol nem szégyen felelős állampolgárnak lenni, ahol nem kell félni, hogyha kimondjuk, hogy ez, amit Orbán Viktor és kormánya művel Magyarországon ez nem valódi demokrácia. Ez egy személy hatalmi önkénye, ez társadalmi csoportok szándékos leszakítása, ez emberek becsapása” – fogalmazott.

A romnet.hu főszerkesztője azt hangoztatta beszédében, hogy nem a romákon múlt Fidesz kétharmada, ahogyan azt sokan gondolják. Szerinte a cigányság csalódott a kormányban, amiért a fejlesztésekre szánt pénzeket ellopták.

„A cigányokra kapott uniós milliárdok haverok zsebébe vándorol, a hatóságok pedig 3 éve aktatologatáson kívül nem tesznek mást. Ezt nem hagyhatjuk. Olyan emberekre bízzák a cigányok képviseletét, aki 20 évesen nagy valószínűséggel egy börtöntagozaton fejezte be az általános iskoláját” – mondta Hidvégi-B. Attila.

2015-ben lépett ki a Fideszből, miután elege lett a jelenlegi kormányból – így vallott Lakatos Béla, Ács Polgármestere, aki szerint csak akkor lehet vége az Orbáni hatalomnak, ha összefog a társadalom.

„Csinálni kell tovább, jobban kell csinálni, még többet kell csinálni, és el kell hitetni a vidéki emberrel, hogy igenis az a fontos, hogy, aki ott dolgozik, aki ott tesz a mindennapokért, aki segít neki abban, hogy kenyeret vegyen, aki segíti a gyerekét, hogy iskolába menjen, óvodát és bölcsődét teremt, utat épít és támogatást ad, ő a fontos és nem pedig a migráns, akit még nem láttunk soha” – mondta.

A tüntetés utolsó felszólalóját a vihar szakította félbe, a felhőszakadás után a technika is megadta magát. A tömeg egy részét azonban nem tántorította el a kiadós eső. A Parlament lépcsőjéhez mentek, ahol a rendőrsorfallal szemben kiabálták a szokásos rigmusokat.

 

hirtv.hu


 

h i r d e t é s