h i r d e t é s

Orbán ellenfeleinek létre kell hozniuk a saját NER-üket

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán ellenfeleinek létre kell hozniuk a saját NER-üket

2018. június 13. - 10:35

 

A mai parlamenti ellenzék tagjainak növekvő részéről sejtjük, hogy közvetve vagy közvetlenül a Fidesz érdekei szerint politizál, ami lehetetlenné teszi akár a parlamenti pártokon belüli hatékony politikai egyeztetést (eleve nincs hozzá bizalom), akár az egymással összehangolt hatékony ellenzéki fellépést. 

Forrás: mandiner.hu

Ezért ha az ellenzékiség benne ragad ebben a logikában, semmi esélye nincs a jövőben. A mai felállás alternatívája egy "ellenzéki NER" lehet, amelyet a posztkommunista balos pártok kivételével a parlamenti ellenzéknek először a parlamenten kívül kisebb és mikropártokkal, blogokkal, érdekképviseletekkel, a nyilvánosság egyéb tényezőivel és finanszírozókkal kell kialakítani, világos céllal és működési renddel. Kevesen is elkezdhetik és fokozatosan többen fognak csatlakozni, mert a magyar ellenzéki nyilvánosságot ismerve rövid időn belül ez válhat a legautentikusabb ellenzéki intézményrendszerré, ahonnan előbb-utóbb hiba lesz kimaradnia valamirevaló ellenzéki erőnek.

Ez egy olyan blueprint, ami elkerüli az eddigiek buktatóit, mert sokkal alacsonyabb bizalmi küszöböt feltételez, mint akár Bokros 500 napos javaslata, fideszes ügynökök kis eséllyel fognak helyet találni benne, mert hamar kiderül, ha az alapküldetése ellen fordulnak, ill. mivel a nyilvánosság és a választók megszervezéséről szól, nem is nagyon tudnának részt venni benne. Nem mellesleg nem kényszerít senkit a fizetett (parlamenti) helye feladására, ellenben igen produktív "játéknak" bizonyulhat, amit -- ismétlem -- kevesek is el tudnak kezdeni, ha szisztematikusan tudják csinálni.

Ez a NER2 létrehozza és szoros egyeztetésben üzemelteti a saját intézményhálózatát. A mai helyzetben első lépésben létre kell hozni egy árnyékparlamentet (nemzetgyűlést), össze kell hangolni az ellenzéki blogok munkáját, aztán szemléletet és narratívát kell definiálni, ezt eljuttatandó az ország minden szegletébe ki kell alakítani a hálózatosodás és a "körösödés" bázisait, amelyek helyismeret birtokában tovább terjeszkedve értelmet tudnak adni neki és integrálni tudják a vidéki ellenzékiséget.

Az árnyékparlament nyilvánosan üzemelne, a napirendje részben követné a hivatalos parlamentét, így ezek között témákban és résztvevőkben is átfedés volna, de nyilván nem alkotmányos, hanem politikai alternatíva volna. Az új nyilvánosság egyik fontos intézménye, ellenzéki kerekasztal egy tágabb ellenzéki intézményrendszeren belül.

Az árnyékparlament pártjai (LMP, Momentum, a még kisebb, de politikailag értékelhető pártok) természetesen egymás ellenfelei volnának az új intézményrendszerben, hiszen épp elég különbség van köztük. A NER2-nek nem célja a pártok és egyéb szervezetek egységes politikai álláspontjának kialakítása. Ennek hiábavalóságáról már meggyőződhettünk a múltban és szükség sincs rá. Egy célja van: a NER2 ismertségének és támogatásának -- nem a pártok, hanem kvázi a liberális demokrácia iránti kedv -- növelése, amelyhez a jelzett és nem jelzett résztvevők közötti szakmai, politikai és szellemi viták is hozzájárulnának, amelyek tematizálhatnák -- a Fidesz ellenében -- az országos nyilvánosságot. Nem pártfókuszú, hanem demokráciafókuszú eljárásról beszélek. Az a cél, hogy az alternatív politikai intézményrendszer más kulturális és politikai élményben részesítse a választókat, mint amihez az utóbbi 8-16 évben szoktak, bizalmat ébresszen bennük a politika iránt, integrálja az ellenzékiséget egy más kultúra alapján, versenyképessé tegyen Magyarországon olyan politikai eszméket és gyakorlatokat, amelyek a NER előtt sem voltak vagy amelyeket ez kipusztított -- és mindezeken keresztül alapja legyen az orbánizmus utáni parlamentáris rendszer legitimációjának. 

Egyetlen párt sem fogja tudni leváltani a Fideszt a belátható időben, ehhez egy alternatív "parlamentáris rendszert" kell tudni szembe helyezni vele. Ha nem rendszerek csapnak össze, hanem pártok és konfúz pártszövetségek, akkor a NER-rel szemben még akár egy-másfél évtizedig is reménytelen lehet a küzdelem. Nem vagyok biztos benne, hogy a kialakítandó -- tegyük fel, akár kiváló és hiteles -- ellenzéki pozíció kezdetben automatikusan többségre talál az országban, mert a honfitársaink elég nagy részének jól fekszik Orbán politikája. De el fog jönni az az idő, amikor a Fidesz-kormányzás kiváltotta politikai válság hiteles és ismert szereplőkért kiált, és erre az időpontra fel kell készülni egy kormányzóképes alternatívának.

Forrás: hafr.blog.hu


 

h i r d e t é s