h i r d e t é s

Orbán hirtelen bekérette magához a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán hirtelen bekérette magához a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőit

2020. december 19. - 11:21

Azt nem tudni – legalábbis az ellenzéki vezetőket nem tájékoztatták –, hogy miről konzultálna a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (j2), Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere (j3), Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere (j4), Kósa Lajos tiszteletbeli elnök (j), valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnöksé(get (b2) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről volt szó. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Javában kurtítja a kormány az önkormányzatok bevételeit a járványhelyzetre (és az ebből fakadó „közteherviselésre” hivatkozva), és a döntések előtt érdemben nem tárgyal a települések vezetésével, legyen szó a helyi adók változtatási tilalmáról, vagy épp a parkolási díj eltörléséről.

A miniszterelnök most valami miatt mégis úgy döntött: beszélgetni akar a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel (a szervezetet mintegy felerészben ellenzéki polgármester, illetve közgyűlési többség irányítja). Hogy mennyire lesz partneri a konzultáció azt nem tudni, ugyanis több ellenzéki városvezető tegnap este tudta meg, hogy jelenése van a Várban, a miniszterelnöki rezidencián.

"A találkozóra úgy tekintek, mint egy olyan eseményre, amelyen a kormány meghallgatja az önkormányzatok álláspontját. Megtisztelő, hogy kikérik a véleményünket. A tárgyaláson a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy képviseljem azon megyei jogú városok véleményét, amelyek vezetői a kormányzati elképzelésektől eltérően gondolkodnak", reagált a kormányfői invitálásra Péterffy Attila.

A pécsi polgármester némi malíciával azt is megjegyezte, hogy felkészítő anyagot ugyan nem kapott a Megyei Jogú Városok Szövetségétől (amit Kaposvár polgármestere, a fideszes Szita Károly vezet), de Péterffy szerint enélkül is lehet érdemben beszélgetni, hiszen minden városvezető tisztában van a magyar önkormányzatokat ma sújtó problémákkal. Így bízik benne, hogy érdemi lesz a konzultáció. (nepszava.hu)