h i r d e t é s

Orbán idegességében osztogat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán idegességében osztogat

2022. január 15. - 08:09

Az infláció magas, a gazdasági adatok rosszak, és Orbán Viktornak témái sincsenek, amelyekkel hangulatot tudna kelteni. Ezért attól tart, hogy április 3-án elveszítheti a választást, és pénzesővel akar jó pontokat szerezni – írta a Süddeutsche Zeitung tudósítója.

A kép illusztráció! - Forrás: KDNP és Frakciója/Facebook

liberális német lap szerint a tavaszi választáson 2010 óta először került elérhető közelségbe Orbán leváltása. Ő pedig erre a megszokott módon reagál: éles támadással egy társadalmi csoport ellen, és ez a támadás ezúttal az LMBTQ-közösség ellen irányul. A kampány csúcsa egy szintén a választás napjára kitűzött népszavazás lesz, amelynek tárgya a tavaly már elfogadott, és az EU által élesen bírált, a gyermekek védelmét szolgálónak mondott törvény – írta a szerző, és ismertette a jogszabály egyes részleteit. Ez azonban aligha lesz elegendő ahhoz, hogy az urnákhoz vigye a szavazókat. Bíró-Nagy Andrásnak (Policy Solutions) meggyőződése, hogy Orbánnak ezúttal nincs meg a döntő narratívája a választási harchoz. A miniszterelnök 2014-ben a rezsiharccal, 2018-ban a migrációval, az EU-val és Soros Györggyel mobilizált, most azonban a szavazók a magas inflációtól tartanak – amely legutóbb hét százalék körül volt –, és a gazdasági helyzet általános romlásától. Ezért jelentette be Orbán Viktor szerdán, hogy a kormány befagyasztja néhány alapvető élelmiszer árát, mégpedig az október 15-i szinten, és előzőleg már korlátozta az üzemanyag árát is.

Közben pedig az egy éve egységben küzdő ellenzék Márki-Zay Péter listavezető jelölttel szorosan a sarkában van az egyre idegesebb Orbánnak, aki ezért mélyen belenyúl az állami kincstárba, vagyis adópénzekből kampányol. Ez nem annyira új, a választási ajándékok szinte minden újraválasztásért küzdő kormány repertoárjában szerepelnek, és élt már ezzel Orbán is, aki annyira büszke az ő „illiberális demokráciájára”. Ilyen arányban azonban még soha nem tette, és ez jelentős következményekkel jár majd az utána következő kormány számára. A fiskális politika ugyan az elmúlt tíz évben a költségvetési hiány csökkentésére irányult, és sikerrel járt, bár elég kevéssé konvencionális eszközökkel, mint például a magán nyugdíjalap feloszlatása. Ám a pandémia kitörésével ez változott. Most pedig hetente ajándékok záporoznak, miközben a költségvetési hiány már második éve toronymagasan áll. Ezekből az ajándékokból mindenekelőtt azok profitálnak, akiknek van munkájuk és jövedelmük – írta a tudósító, és ismertette a vonatkozó intézkedéseket. 

Az elv nem új, de a tétek emelkednek. A német Friedrich Elbert Alapítvány már az előző választás előtt rámutatott, hogy ez a szociálpolitika a jómódúakat szolgálja: az kap, akinek már van. A Bloomberg gazdasági hírügynökséget idézve, a tudósító azt írta: „7,5 milliárd dolláros éles fordulatról” van szó, amelynek célja a választás megnyerése. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezzel szemben, a kormány egy angol nyelvű honlapján azt közölte, hogy a számok magukért beszélnek, és a kormány azért jár el így, mert megengedheti magának: Magyarország a gazdaság terén rendkívül sikeres, és senki nem szólhat az ellen, hogy emelik a fizetéseket, csökkentik az adókat és fellendítik a gazdaságot. 

A dolog persze ennél bonyolultabb, például súlyos következményekkel jár a következő kormányra nézve, emellett hiányzik az újjáépítési alapból esedékes pénz is. Krekó Péter (Political Capital) arra emlékeztetett, hogy Orbán éveken át szónokolt a szocialisták „újraelosztási” politikája ellen, de most ugyanezt folytatja. Pedig már most is sok millió dollár hiányzik például a Norvég Alapból, amely beszüntette a kifizetéseket Magyarországnak, és milliárdok hiányoznak az EU Covid újjáépítési alapjából, amelyeket egyelőre szintén nem folyósítanak. A tudósító hozzátette: az újjáépítési alapból nem is érkezik pénz, amíg Magyarország nem követi az uniós jogot, és a jogállamisági mechanizmus körüli vitában az Európai Bíróságon rövidesen megszülető várható ítélet nyomán, további uniós támogatások megvonása is fenyeget. Ezért a már eltervezett beruházásoknál előfinanszírozásra lesz szükség, vagy el kell azokat halasztani.

Márki-Zay Péter, az ellenzék listavezető jelöltje a jelek szerint nem ijed meg ettől. Azt mondta, „Tudjuk, hogy a Fidesz abszolút üres államkasszát hagy maga után, de ezt ki fogjuk tudni egyenlíteni saját programokkal és koncepciókkal” – idézte a tudósító a Bloomberg hírügynökségtől. (Hírklikk)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s