h i r d e t é s

Orbán: Magyarország erőszakot is alkalmazhat, ha Törökország megnyitja a kapuit a menekültek előtt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán: Magyarország erőszakot is alkalmazhat, ha Törökország megnyitja a kapuit a menekültek előtt

2019. október 18. - 09:19

 

Magyarország erőszakot is alkalmazhat a déli, szerb határánál, hogy megvédje az Európai Unió határát, ha Törökország beváltja a fenyegetését, és megnyitja a kapuit a menekültek előtt Európa felé – idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Reuters csütörtökön. - írja az euronews.com.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország 2015-ben a menekültválság idején épített határkerítést a szerb-magyar határon, ahol előtte emberek ezrei léptek be Magyarország, és így az EU területére, és mentek tovább Nyugat-Európába.

Törökország területén 3,5-4 millió szíriai menekült él táborokban. Erdogan török elnök többször megfenyegette az EU-t, hogy felrúgja korábbi megállapodásukat, és megnyitja a kaput Európa felé ezeknek az embereknek.

A következő hetekben Törökország dönteni fog arról, hogy mit kezd ezekkel az emberekkel, mondta szerda este a Hír TV-nek Orbán, hozzátéve, hogy két irányba küldheti őket Erdogan: vissza Szíriába, vagy Európába.

Ha Törökország ez utóbbit választja, ezek az emberek megérkeznek Magyarország déli határaihoz, óriási tömegekben

- mondta Orbán.

Az a magyar nemzeti érdek, hogy ne Európa felé indítsák meg a szíreket, hanem Szíriába - emelte

Magyarország helyzete más, mint az unió tagállamainak, mert ők nem szomszédosak migráció a balkáni útvonalával- mondta a magyar miniszterelnök. Ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket

- tette hozzá.

De mi határország vagyunk, az ami most történik Szíriában, az pillanatokon belül következményekkel járhat Magyarországra nézve.

Jelenleg körülbelül 90 ezren vannak a balkáni migrációs útvonalon, ha a törökök ráengednek még százezreket, akkor nekünk erővel kell megtartani a magyar határ védelmét a szerb-magyar határon. Nem kívánom senkinek sem, hogy ezt kelljen tennünk

 - mondta Orbán.

Erdogan török elnök megköszönte hétfőn Magyarország kiállását Törökország mellett az azerbajdzsáni Bakuban rendezett Türk Tanács csúcson.

euronews.com


 

h i r d e t é s