h i r d e t é s

Orbán - ripacsként - Rákosi szintjére süllyedt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán - ripacsként - Rákosi szintjére süllyedt

2017. november 05. - 08:13

Orbán szerepe a közéletben a szuperdemagógia és a maszathazugság mixe.

Tessék elolvasni Radnótit, elmondja ő, hogy mi a haza, és efféle utalást nem fognak találni soraiban. De lehet olvasni József Attilát, Adyt, és másokat is, mindegyikük Nagy Magyar volt. A szerepéről? Jó „kérdés”: ez szerep, valóban. Egy tehetséges színész próbál megfelelni ripacsként is. Aki elfogadja, sőt támogatja, hogy őt istenítsék, Rákosi szintjére süllyed.

Nagy Bandó András 1975-ben mutatta be első önálló estjét, 1979-ben írta meg a Kocka utca 13 című műsorát. 1982-ben fődijas a Magyar Rádió Humorfesztiválján. 1988-ban kitüntették a Karinthy Frigyes emlékgyűrűvel. 2002-ben megkapta az első pacemakerét. Humorérzékét 2017-ben sem vesztette el.

A humorista a közelmúltban Debrecenben, a Vásáry Négyes Klub vendége volt, „70 lett a 47-es Nagy Bandó András” című jubileumi kabaréjával. Az estnek óriási sikere volt, még a csilláron is lógtak az emberek. Frenetikus volt a hangulat, az előadó és a közönség „egy húron pendült”.

A  műsor után készült interjúban a művész kifejti véleményét napjaink közéletéről, beszél arról, hogy szerinte milyen országban élünk.

bl: Az országot járva, mit tapasztal, milyen állapotban van napjainkban Magyarország? 

NBA: Amikor egy-egy fesztiválon a könyveimet kínálom és dedikálom, naponta minimum 60-80 ember lép oda hozzám egy kézszorításra, és hogy jól kipanaszkodja magát. Legtöbbjük fél, félelemben él. Néha az az érzésem, visszamentünk az időben pár évtizedet. Amit tőlük hallok, elborzaszt. És akkor még, akiknek a gyerekei, unokái külföldre mentek. Könnyeket hullatnak, keseregnek. Sokan mondják: ma nem jó itt élni, pedig hazaszeretettel vannak telve. Ez is elég tükörnek, amit látok, arról meg írok. Sokan olvassák, nem ismétlem magamat.

bl: Mit gondol a legújabb nemzeti konzultációról? Tényleg Soros a magyarok ellensége?

NBA :Erről is beszélek a 70 lett a 47-es című estemben. Minősíthetetlen hazugságcédula, kész átverés show. Olyan „tervről” beszélnek, amelyet ők sem láttak még, és a láthatatlant akarják bedumálni a kiszolgáltatottan alulképzett embereknek. Azoknak, akiket állítólag oly nagyon szeretnek. Ez inkább Orbán-terv: ide nekem a következő négy évet is!

bl: Hogyan látja a Fidesz kormány elmúlt hét évét? Van-e okunk nevetni?

NBA: Ezer örömmel beszélnék a sikereikről. Szurkolójuk voltam, sőt, kétszer voksot is kaptak tőlem, de az adott vagy esetleges sikerekre is rányomja a bélyegét a gyalázat, ami a közpénz lenyúlásától kezdve, nagy ívet ír le a törvényesített korrupcióig. Mi a túrót nevessünk ezeken?

bl: „A haza nem lehet ellenzékben” – mondta 2002-ben Orbán Viktor. Mit gondol Orbán szerepéről a magyar közéletben? 

NBA: Ez a szuperdemagógia és a maszathazugság mixe. Tessék elolvasni Radnótit, elmondja ő, hogy mi a haza, és efféle utalást nem fognak találni soraiban. De lehet olvasni József Attilát, Adyt, és másokat is , mindegyikük Nagy Magyar volt. A szerepéről? Jó „kérdés”: ez szerep, valóban. Egy tehetséges színész próbál megfelelni ripacsként is. Aki elfogadja, sőt támogatja, hogy őt istenítsék, Rákosi szintjére süllyed.

bl: A Fidesz főideológusa szerint „amit korrupciónak neveznek”, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. 

NBA: Amit eddig műveltek, és ami folyamatban van, sok tekintetben gyalázat. De: túl hosszan semmi rosszat nem lehet „játszani”. Annak idején megjósolható volt a Szovjetunió összeroppanása is. Ugyanígy járnak az „ideologikus rendszerek”, ma is, holnap is. Belülről bomlanak szét, sőt, máris érezhető, hogy a rákos sejtektől elindultak az áttétek. Csak hát, hogy várjuk ki a végét mi, a 70-esek, hát még a 80-asok?

bl: Mi várható a 2018-as parlamenti választásokon? Lát-e esélyt a változásra? 

NBA: Elérhető célként csak azt tűzheti ki az ellenzék: még egyszer nem engedi, hogy Orbánék ilyen aljas módszerekkel préseljék ki maguknak a kétharmadot. Ha nem lesz kiskirálykodás, már jobban fogjuk érezni magunkat. Aztán jöhet a sújtólégrobbanás.

bl: A mostani kurzusnak hogyan értékeli a humort? Milyen fellépési lehetőségei vannak egy olyan művésznek, aki nyíltan elmondja, hogy az Orbán-rezsim cselekedetei ellentétesek az ország érdekével? 

NBA: Ez csak annyiban érdekel, hogy ha már szakmailag magasra értékelhető estet írtam, korrekt megszólalásokkal és kíméletlen kritikai hanggal, akkor azzal minél többen ismerkedjenek meg, hogy eszmét cserélhessünk. Épp a minap panaszolták el több városban, hogy a közszolgálat alkalmazottai semmiféle „ilyen” műsorra nem mehetnek el, és nem is kommentelhetnek semmit, ami kormánykritikus. Hát milyen ország ez, tessék mondani? És még akkor az ugyancsak megfélemlített „népművelők”, akik nem merik a művelődési házakba beengedni az ilyen esteket. Mintha az adott városban csak kormányhű fanatikusok élnének. Így aztán a közéleti megszólalások ki vannak zárva, a gondolkodók pedig önszervezéssel hoznak össze esteket. Velem is ez történik manapság: a települések értelmiségi közösségei hívnak meg, és legtöbbször dugig vannak a termek. Ez azért némi reményt ad: lesz ez még így se…

 

gepnarancs.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s