fbpx Orbán Szerbia uniós csatlakozását sürgette | CIVILHETES

h i r d e t é s

Orbán Szerbia uniós csatlakozását sürgette

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Szerbia uniós csatlakozását sürgette

2018. február 09. - 21:01

 

Magyarország azon lesz, hogy minél inkább fel lehessen gyorsítani Szerbia uniós csatlakozását - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki magyar-szerb üzleti fórumon tartott beszédében. 

Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a magyar-szerb kormányülést követően a Parlamentben 2018. február 9-én. Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Balkánt integrálni kell az Európai Unióba, és nagyon távolinak nevezte a bizottság által erre céldátumként kitűzött 2025-öt. 

Kiemelte, hogy a balkáni államok csatlakozása át fogja alakítani Európa gazdasági súlypontját, az egyre inkább Nyugat felől Kelet-Közép-Európa felé tolódik. Megjegyezte, hogy a A V4-ek kereskedelme Németországgal már most 55 százalékkal több, mint a német-francia kereskedelem.

Hangsúlyozta,  Magyarország olyan ország lehet, ahol az ipar jó eséllyel őrzi meg versenyképességét, amiben meghatározó lesz az energia biztonságos elérhetősége és ára.

Magyarország ugyan nem gazdag fosszilis energiaforrásokban, de jól fejlett infrastruktúrája van, jó menedzsmentképességgel rendelkező energiacégei, amelyek közül 2010 után sokat visszavásárolt az állam és van egy jól működő atomerőműve, amelyet bővít

- mondta.

A kormányfő fontos előrelépésnek nevezte energetikai szempontból a szerb és a magyar áramtőszde egyesülését.

(MTI)


 

h i r d e t é s

Kommentek