h i r d e t é s

Orbán szerint másodlagos, hogy ki milyen stílusban beszél

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán szerint másodlagos, hogy ki milyen stílusban beszél

2015. február 13. - 09:39
0 komment

 

Tudomásul kell venni, hogy a kárpátaljai magyarok egy háborúban álló ország állampolgárai – mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

Simicskára csak röviden tért ki.

Van remény arra, hogy béke lesz Ukrajnában, de törékeny a helyzet, igazi háborúval állunk szemben – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. Emlékeztetett, hogy nagyon sokan haltak meg a konfliktusban, egyre lakhatatlanabbá válik egy fontos, iparosodott kultúrtáj, civilek szenvednek, ukrán katonák vannak bekerítve, közvetlen életveszélyben. Szokatlan az európai történelemben, ami történik, egy befagyott konfliktus zajlik, ami kiolvadhat és valódi háborúvá válhat.

A csütörtöki uniós csúcson is mindenki abban volt érdekelt, hogy mielőtt visszafordíthatatlanná válnak a dolgok, legyen tűzszünet. Ezért mindenki örült a megállapodásnak, bár történelmi tapasztalattól függően optimisták vagy pesszimisták voltak a vezetők. A magyar miniszterelnök az ország nevében megköszönte erőfeszítéseiket a francia elnöknek és a német kancellárnak, hogy elősegítették a minszki tárgyalásokat az ukrán és az orosz elnök között.

Háborúban nem a magyar kisebbség érdekei az elsődlegesek

A napi viták mögött látni kell a nemzeti érdekeket is – mondta Orbán. Ezeket akkor lehet legjobban szolgálni, ha rendezett, kiszámítható, kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolatunk van Oroszországgal is. A miniszterelnök elismerte, hogy a magyarok számára mindig van feszültség az oroszokkal való kapcsolatban, sőt ő maga 1989-ben jó hazautat kívánt nekik. Itt viszont nem érzelmi kérdésről van szó, hanem érdekek vannak, ezért nem is volt kétsége afelől, hogy Putyint jó ötlet-e vendégül látni. Nem válogathatunk a szomszédok, a nagyhatalmak közt, csak ügyesen lehet kezelni a helyzetet. Két nagyhatalom, Németország és Oroszország között élünk, velük a kapcsolatainknak rendezettnek kell lenniük – emelte ki a miniszterelnök.

Ésszerű érdek fűződik ahhoz is, hogy Ukrajnával jó kapcsolatban álljunk, mert hatalmas országról van szó, nagy katonai potenciállal és erőforrásokkal. Orbán ma Kijevben találkozik Porosenko elnökkel, akinek meg fogja fogalmazni a Kárpátalján élő magyar kisebbséghez fűződő érdekeket is, de tudomásul kell venni, hogy nem ez az elsődleges – közölte a kormányfő. Ukrajna most a létéért, a területeiért harcol, és bár a kormány mindig ki fog állni a magyarokért, de tudomásul kell venni, hogy ők a háborúban álló Ukrajna állampolgárai.

Lezártuk a devizahitelek korszakát

Orbán kitart amellett, hogy az országba érkező menekülteket tartsák őrizetben. Nemzeti konzultációt rendeznek azzal a kérdéssel, hogy fogva tarthassák-e a hatóságok a tiltott határátlépőket, és bár erre európai szabályok vonatkoznak, minél nagyobb nyomást gyakorlunk Brüsszelre, annál inkább eredménnyel járunk a kérdésben – közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a hétfői megállapodással „letette a fegyvert” a bankok előtt, Orbán azt mondta: elégedetten írta alá a megállapodást. Világossá tettük, hogy nem maradhat következmények nélkül, amit a bankok tettek, hogy „kétségbeesés és csőd szélére sodortak” milliónyi családot a devizahitelekkel. Ezt a korszakot lezártuk. Emellett az ország kijutott a gazdasági válságból, a bankok hozzájárultak a válságkezeléshez, igaz, nem önként.

A reklámadó kérdéséről és Simicska Lajos múlt pénteki kirohanásáról csak röviden beszélt a miniszterelnök. Azt mondta: egy ország kormányzása sosem személyes ügy, Magyarországon szükség van reklámadóra és az abból származó bevételre, emellett másodlagos, hogy ki milyen stílusban beszél és szeret-e adót fizetni.

 

hir24.hu


 

h i r d e t é s