h i r d e t é s

Orbán tanácsadója koronavírus elleni orrsprayt ajánlgat iskolásoknak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Orbán tanácsadója koronavírus elleni orrsprayt ajánlgat iskolásoknak

2020. október 20. - 17:54

 

Csakhogy semmi sem bizonyítja, hogy a szer megvédi a gyerekeket a vírustól 

Hegedűs Zsuzsa - Forrás: MTI

Múlt pénteken a Telex írta meg, hogy konkrét készítményt nevezett meg a koronavírus terjedése elleni védelem egyik újabb eszközeként a miniszterelnöki tanácsadó. Most a 444-nek Hegedüs Zsuzsa azt nyilatkozta, "senkit nem beszélt rá", hogy vásárolja meg ezt az orrspray-t egyszerűen "megosztott egy információt".

Hegedüs Zsuzsa, szociológus végzettségű miniszterelnöki megbízott közel 900 hátrányos helyzetű település polgármesterét és iskolaigazgatóját kereste meg múlt héten.

Az Allergodil nevű orrsprayt ajánlotta a címzettek figyelmébe, mert "négy órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe".

Kérte az igazgatókat, hogy javasolják a szülőknek az elérhető áron kapható spray beszerzését, aki pedig nem engedheti meg magának, az kérjen segítséget a polgármestertől.

Kiemelte, hogy ez nem helyettesíti a maszkviselést.

Az emailt a hivatalos, kormányzati címéről küldte ki, és miniszterelnöki főtanácsadóként írta alá.

Hegedűs szerint a szer hasznát a Pécsi Tudományegyetemen dolgozó Jakab Ferenc professzor is elismerte előadásában. A virológus a vezetője annak a kutatócsoportnak, amelynek feladata a magyar koronavírus-vakcina kifejlesztése.

Hegedűs állítása szerint tanácsadójától, Rácz Jenőtől ismerte meg Jakab szeptemberi előadását, amiben sikerként beszélt az azelasztin-hidroklorid vizsgálatáról, a spray hatóanyagáról, ami a kísérletek során antivirális hatást mutatott. Jakab azt mondta, amikor az Allergodilt ötszörös hígításban egy orrnyálka-modellhez adták, és megfertőzték, azt látták, hogy napok múltán sem növekedett a vírusmennyiség.

De a kutatócsoport nyilvánosan elérhető cikke szerint ettől még semmi sem bizonyítja, hogy van értelme orrspray-vel spriccelni a gyerekek orrába koronavírus ellen.

Az azonban tudható – számolt be korábban a Telex -, hogy az azelasztinról „a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja és az osztrák Cebina biotechnológiai cég közös vizsgálata alapján felmerült, hogy alkalmas lehet a koronavírus elleni új terápiás gyógyszer kidolgozására”. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes – derült ki Jakab korábbi tájékoztatásából.

De ahhoz, hogy kiderüljön, a való életben is működik-e, ami jól mutat a flaskában, klinikai vizsgálatokra lenne szükség – teszi hozzá a 444. Vagyis sok ezer hús-vér emberen kellene tesztelni, csökkenti-e a megfertőződés valószínűségét, vagy ha már elkapta valaki a vírust, használható-e kezelésre.

Ezek fényében a 444 ismét megkereste Hegedüst, utólag változtatna-e a múlt heti tájékoztatásán, akár visszavonná-e, amit a négy órás védelemről írt.

Válaszában a lapnak azt írta "Mivel senkit nem beszéltem rá, hogy vásárolja meg ezt az orrspray-t egyszerűen megosztottam egy információt, azzal a közel 2 millió főt kitevő leszakadt társadalmi csoporttal, amely számára 3 évvel ezelőtt az okos telefon, a tablet használata még teljesen idegen volt, és akik többsége otthon nem tudja előfizetni az internet használatát. Tehát nem tudom, hogy mit kellene visszavonnom, megosztottam egy információt és javasoltam a helyi aktoroknak, hogy azt továbbítsák"

Azt írta, "ha csak 40-50%-os biztonságot is jelent az orrspray, ez pontosan ennyivel csökkenti a hétköznapi életben életszerűen ki nem kapcsolható egymással közvetlen érintkezés hatásait. Amúgy legfőképpen alternatív orrcseppekből, kézfertőtlenítőkből igen sokat reklámoznak hasonló hatékonysággal, csakhogy ezek ára megfizethetetlen az ország LHH-s [leghátrányosabb helyzetű] kistelepüléseire koncentrálódó, igen alacsony jövedelmű családok számára".

"Mivel a tájékoztatásom, ami csak jelzem, az egyik legjobb nevű angolszász orvosi tudományos lapban (Lancet) is megjelent információra támaszkodott, ami az orrsprayben való hatóanyagot jelenti, a Magyarországon gyógyszertárakban kapható Allergodil orrspray, amely nagyjából az alternatív szerekkel hasonló, 50%-os védelmet, hatékonyságot biztosít, ára 2.300,- forint, azaz, a kisjövedelműek számára is vállalható összeget jelent, fontosnak tartottam, hogy ezt az információt eljuttassam az LHH-s települések polgármestereinek és iskolaigazgatóinak, azzal a kéréssel, hogy adják tovább ezt az információt a szülőknek, dolgozóknak, akikkel napi kapcsolatban állnak"

Hegedüs múlt héten azt írta, azért tartotta fontosnak elküldeni a levelet, mert "bár kezdeményezésemre az ország leszakadt régióinak internet lefedettségét minden településen biztosítottuk, az internetről való tájékozódás messze nem vált még szokássá, szemben a nagyvárosokban élőkkel, akik évek óta digitalizált világban élnek".

A tisztifőorvos az operatív törzs korábbi tájékoztatóján közölte: "Az elmúlt napokban reklámoztak egy orrspray-t, azzal a szöveggel, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ez kísérleti stádiumban, kutatás alatt van, de klinikailag még nem bizonyított a hatása, ezért egyelőre senki ne használja" – mondta a tisztifőorvos. Ez egyébként egy allergiagyógyszer, és "akár ártani is tudunk vele, ha túl gyakran használjuk, kiszáradhat tőle az orr nyálkahártyája, ami kedvezhet a kórokozók megtelepedésének" – mondta az operatív törzs vezetője.

Forrás: 444Telex, propeller.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s