h i r d e t é s

Orbán Viktor eldöntötte, hogy mennyit lehet közérdekű adat kiadásáért elkérni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor eldöntötte, hogy mennyit lehet közérdekű adat kiadásáért elkérni

2022. október 12. - 12:44

Megjelent az uniós alkuhoz szükséges négy törvény is a Magyar Közlönyben.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A kormány módosította a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló korábbi rendeletét. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett új szabályozás szerint a költségtérítés összeghatára változik.

Az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az adatigénylés teljesítéséért az információszabadságról szóló törvényben meghatározott feltételek alapján kérhet költségtérítést. A Magyar Közlönyben idézett paragrafus alapján az adatokat tartalmazó dokumentumról, dokumentumrészről, annak tárolási módjától függetlenül az igénylő másolatot kaphat. Az adatigénylés teljesítéséért lehet a  felmerült költség mértékéig költségtérítést kérni. Összegéről az igénylőt az igény teljesítése előtt  tájékoztatni kell, az igénylő a tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül nyilatkozik arról, igénylését fenntartja-e. A korábbi 5 ezer forint helyett a költségtérítésként megállapítható legalacsonyabb összeg a jövőben 10 ezer, a legmagasabb összeg 190 ezer forint lesz.

A kormány ugyanakkor december 31-től hatályon kívül helyezte a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló korábbi rendeletét. Ez tette lehetővé, hogy a közérdekű adat megismerésére irányuló igényt az állami szervek 15 helyett 45 nap alatt adják ki, illetve ezt a határidőt 45 nappal meghosszabbíthassák.

A Magyar Közlönyben megjelentek azok a törvények is, amelyeket az uniós pénzek lehívása miatt  fogadott el az Országgyűlés a korrupcióellenes harc jegyében. (24.hu)