h i r d e t é s

Orbán Viktor: Magyarország a keleti keresztény egyházak támogatásával tud segíteni Szíriában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor: Magyarország a keleti keresztény egyházak támogatásával tud segíteni Szíriában

2019. február 27. - 06:52

 

Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt kedden díszebéd keretében tárgyalt a világ egyik legrégebbi keresztény közössége vezetőjével, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkával Budapesten, a Karmelita Kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) fogadja Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát (j3) és kíséretét Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. február 26-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci rítusú keleti katolikus egyház, amely a Római Katolikus Egyház saját jogú részegyháza, székhelye Szíria fővárosában, Damaszkuszban van, pátriárkája a 2017-ben megválasztott Jusszef Abszi. 

A melkita görögkatolikusok az Antiókhiában élő első keresztény közösségekig vezetik vissza származásukat, egyes teológusok szerint ez a világ legrégebbi, folyamatosan létező keresztény közössége. A világban élő melkita hívek száma másfél millió főre tehető, közülük ma már csupán 80 ezren élnek Szíriában, a háború és az üldöztetések miatt sok melkita család kényszerült az ország elhagyására. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát (b2) és kíséretét Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. február 26-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos

A budapesti megbeszélésen elhangzott: mivel jelenleg nincs közvetlen diplomáciai kapcsolat Magyarország és Szíria között, a kormány "Hungary Helps" (Magyarország segít) elnevezésű programja a helyi keresztény egyházak humanitárius programjainak finanszírozásán keresztül nyújt segítséget az elvándorolt lakosság hazatéréséhez.

Orbán Viktor a tanácskozáson közölte: az egyházak vezetői által benyújtott javaslatok alapján a magyar kormány megkezdte a humanitárius segélyek közvetlen eljuttatását a szükséget szenvedő közösségekhez. 2016 ősze és 2019 januárja között Magyarország összesen 7,63 milliárd forintot különített el az üldözött keresztény közösségek helyben maradásának támogatására.

A magyar kormány alapelve változatlan: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt Európába hozni - közölte Havasi Bertalan.

(MTI)


 

h i r d e t é s