h i r d e t é s

Orbán Viktor szülővárosában is teljes az ellenzéki összefogás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor szülővárosában is teljes az ellenzéki összefogás

2019. március 28. - 11:20

 

Megvalósult a teljes ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben Orbán Viktor miniszterelnök szülővárosában, Székesfehérváron az őszi helyhatósági választásokra – derül ki a Népszava cikkéből.

2014-es önkormányzati választás - Fotó: Németh András Péter / nepszava.hu

A lap információi szerint az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az LMP, a Jobbik és Márky-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom is egyezségre jutott: ennek eredményeképpen ősszel a város mind a 14 helyi egyéni választási körzetében egy ellenzéki induló áll majd szemben a Fidesz jelöltjével szemben.

Közös ellenzéki kihívója lesz Cser-Palkovics András fideszes polgármesternek is, de a személyéről még nem döntöttek.

A teljes ellenzéki összefogás igénye mindenhol erős az országban, csak annak szervezeti formájában vannak viták a pártok között. Jellemzően a Jobbik és a Demokratikus Koalíció részéről szokott felmerülni, hogy a közvetlen választási szövetség helyett a pártok alakítsanak valamilyen ernyőszervezetet az adott településen – így mégsem annyira feltűnő, hogy olyan politikai erők fognak össze, amelyek korábban ezt kategorikusan elutasították.

Ezt a modellt választották például Egerben, ahol Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a nemrég bejegyzett Egységben a Városért Egyesület színeiben indul az MSZP, a DK, az LMP a Momentum és persze a Jobbik támogatásával. Máshol választási szövetségre lépnek a pártok, mint Szombathelyen. Bár Újpesten végül visszalépett az ellenzék közös, egyébként jobboldali jelöltje, a pártok máris közölték, hogy nem mondtak le a szövetségkötésről.

Az összefogás igénye egyébként annyira nagy, hogy a helyi szervezetek gyakran még az adott párt központi vezetőségének a véleményét sem kérik ki előzetesen.

- Többször előfordult már, hogy egyszerűen felhívtak minket egy-egy településről a helyiek, hogy közöljék: már megállapodtak a többiekkel az összefogásról, csak az utólagos jóváhagyásunkat szeretnék kérni – mondta a cikk egyik forrása.

A Népszava szerint Veszprémben is összeálltak az ellenzék pártjai. Adná magát, hogy a megyeszékhelyen Kész Zoltánt indítsák, aki most a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke és mint ismert, 2014-ben ő bontotta le, veszprémi győzelmével a Fidesz-KDNP kétharmados többségét. Tavaly áprilisban is indult az országgyűlési választáson, de akkor alulmaradt fideszes kihívója ellen.

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Jobbik azonban nem Kész Zoltában gondolkozik. Mindenesetre a politikus lapunk kérdésére azt mondta: tárgyalnak a pártokkal. (168ora.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s