h i r d e t é s

Orbán Viktort és Kásler Miklóst is kihallgatják a nyomozók?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán Viktort és Kásler Miklóst is kihallgatják a nyomozók?

2020. április 25. - 15:51

A felhatalmazási törvény és a kórházi orvosok emberek halálát okozták. Kilenc hazaküldött ápoltból három meghalt.

A 2020. évi felhatalmazási törvény alapján kimondott miniszterelnöki rendelet utóhatásaként szinte naponta halnak meg azok a betegek, akiket otthonaikba küldtek haza a fővárosi kórházakból.

Súlyos állapotú tumoros betegeket küldött haza a Dél-Pesti Centrumkórház Németh Athina ápoló szerint, aki önkéntesen segít a kétségbeesett hozzátartozóknak. Az egyiknek ő segített oxigént szerezni, hogy rendesen kapjon levegőt.

„Kizárólag orvosszakmai döntés képezi ennek (a kórházból való hazaengedésnek – K.E.) az alapját – senki nem küldhető haza, akinek egészségkárosodása lenne emiatt” – mondta április 22-én Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Jó kérdés, hogy a halál egészségkárosodásnak számít-e? A Dél-Pesti Centrumkórházon kívül más magyarországi kórházak betegei is hasonlóan jártak, de mivel ezekről az esetekről  nem nyilatkozik a miniszterelnök és a Müller Cecília országos tisztifőorvos valamint az operatív törzs – még kevésbé az illetékes kórházak vezetői – eddig „csak” kilenc magyarországi halott kiléte ismert.

Németh Athina ápoló, mentős korábban már beszámolt az újságíróknak arról a három betegről, akiknek az ápolásában segít önkéntes alapon – őket hozzátartozóik kapták meg a kórházakból, hogy oldják meg az otthoni ellátást. A szám mostanra kilencre szökött fel. A kilencből három beteg elhunyt. Az egyik csonkolt lábú beteget végül sikerült elhelyezni a Mazsihisz szeretetkórházában.

A kilencből nyolc beteget a Jahn Ferenc Dél-Pesti Centrumkórház küldte haza. A kórház a korábban elhangzott vádakra közleményben reagált: „Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy kizárólag olyan betegeket engedünk haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható. A betegeket a megfelelő receptek kiadásával, valamint az elbocsátást követő első munkanapig elegendő gyógyszerekkel ellátva bocsátjuk el.”

Németh Athina ápoló ezt másként tapasztalta, erről írtak korábbi cikkeikben a magyarországi újságírók. Történt olyan is, hogy pelenka nélkül küldtek haza egy beteget, és recept sem volt, azt a háziorvossal kellett felíratni. A három elhunyt közül az egyik mellett hat órán át kellett az ápolónak ottmaradnia, mert az ügyelet akkor jött csak ki. A másik, már elhunyt beteg megmozdítása sem volt megoldható: a 100 kilón felüli beteget ketten nem tudták rendesen mozgatni a hozzátartozóval.

A fennmaradó öt páciens is súlyos állapotban van, mind tumoros betegek – nyilatkozott a tisztességes ápolónő. Egyikük nem kap levegőt, oxigénre van szüksége, ezt a kórház nem biztosította, nem is írta fel, Németh Athina szerzett neki magánkapcsolatain keresztül.

Van egy beteg, akinek kivezették a végbelét sztómazsákkal, ő nem tudta, ezt hogy kell kezelni, nem mutatták meg neki, állítja az ápolónő. Ő vérhígítót kell, hogy kapjon injekcióban, az ápolónő naponta jár ki hozzá, a beteg „megmozdulni sem tud”. A hatvanas éveiben járó betegnél nem tudják, kell-e neki további kezelés, nincs információ.

 

Egy májtumoros beteg zárójelentésére az van írva, hogy a saját kérésére engedték haza, az ápolónő úgy tapasztalta, hogy a beteg májkómában van – ilyenkor a máj nem megfelelő működése miatt a szervezetben megjelennek mérgező anyagok, ezek tudatzavarokat is okozhatnak –, az ápolónő azt mondta, hogy a beteg azt sem tudja, hol van, hogyan kérhette volna akkor a távozását?

A hozzátartozók pedig kapkodnak, az internetről keresnek információt, kétségbe vannak esve. – Több kollégámmal levelet írtunk, kerestük a Jahn Ferenc Dél-Pesti Centrumkórházat is, de választ eddig nem kaptunk.

Magyar György ügyvéd már az első haláleset előtt figyelmeztette a nyilvánosságot a kórházi ágykiürítések következményeire. Szerinte nemcsak kártérítési perek indulhatnak, hanem foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címén felmerül a büntetőjogi felelősség is. Úgy érvelt, hogy hiába van különleges jogrend, veszélyhelyzet, de sem az Alaptörvény, sem az egészségügyi törvény nincs felfüggesztve. - Az ebből származó jogok és kötelezettségek az összes egészségügyi szolgáltatót kötik. Ezt azt jelenti, hogy el kell látni a betegeket, mert a betegeknek az ellátáshoz joguk van, az orvosoknak pedig kötelezettségük erre. Aki ezt megszegi, „függetlenül attól, hogy Orbán Viktor vagy Kásler Miklós mit mondott neki, felelni fog”, ha valakinek hátránya keletkezik, vagy életét veszti, mert hazaküldik.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s