fbpx Óriási lyukat találtak az Antarktisz legrégebbi jégtábláján | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óriási lyukat találtak az Antarktisz legrégebbi jégtábláján

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási lyukat találtak az Antarktisz legrégebbi jégtábláján

2021. október 22. - 12:06

 

Újabb bizonyítékot találtak kutatók az északi sarkkör feletti régió jégrétegének intenzív olvadására, felfedezték ugyanis, hogy óriási lyuk keletkezett az egyik legrégebbi összefüggő táblán.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az úgynevezett polinia lyukat a Kanadához tartozó legészakibb szárazföldterülethez, az Ellesmere-szigethez közel találták meg. Jelenléte azért is különleges, mert klímakutatók korábban azt feltételezték, hogy az Arktisz itt lévő vastag jégrétege egyszerűen képtelen elolvadni.

Kent Moore, a Toronto-Mississauga Egyetem tudósa elmondta, ebben a régióban eddig egyszer sem mutatták ki a poliniát, ami arra enged következtetni, hogy sokkal súlyosabb a helyzet a térségben, mint azt korábbi prognózisaikban megállapították – írta a USA Today.

Moore egyébként korábban is górcső alá vette a helyszínt, és tavaly májusban bukkant rá először a gigantikus tályogra, akkor azonban még szinte érintetlennek bizonyult, és alig másfél esztendő leforgás alatt bővült 100 kilométer hosszúvá, valamint 30 kilométer szélessé.

Feltehetően a megemelkedett átlaghőmérsékletek és az extrém erős szél kettős hatása miatt törhetett meg a jégréteg, melynek pólusai egyre gyorsabb tempóban távolodtak egymástól.

Ha minden folytatódik, és nem történik változás, akkor elképzelhető, hogy ez az ősi jégmező is megsemmisülhet, és akár újabb szigetek csúcsosodhatnak ki az óceánból, miközben a vízszint jelentősen megemelkedhet. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s