fbpx Óriási pénzszórásra lehet számítani az év hátralevő részében | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óriási pénzszórásra lehet számítani az év hátralevő részében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási pénzszórásra lehet számítani az év hátralevő részében

2021. szeptember 12. - 07:08

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) első féléves jelentéséből kiderül, hogy az idei pénzforgalmi deficit a költségvetési törvényben rögzített összegen kívül 1650 milliárd forint elköltését teszi lehetővé a kormány számára.

Augusztusban az államháztartás kumulált hiánya megközelítette a 2000 milliárd forintot, ezzel az egész évre tervezett deficit 85 százaléka teljesült, ugyanis ez az összeg mindössze 300 milliárddal marad el a költségvetési törvényben tervezettől. A Költségvetési Tanács már a büdzsé elfogadásakor figyelmeztetett, hogy a kormányzat egyenlegéről és adósságairól szóló jelentésben szereplő 7,5 százalékos deficit valós összege 3990 milliárd forint.

Pénzcentrum a pénzpumpa beindulását várja, bár nem számít olyan mértékű pénzszórásra, mint az előző évben. Tavaly az éves hiány augusztus végén 2261 milliárd forint volt, akkor a Gazdaságvédelmi Alapból költöttek el 2000 milliárd forintot az év végéig. Ezúttal a Gazdaság-újraindítási Alap terhére várható a kiutalások nagy része, azonban eddig még csak 490 milliárdnál tart a kiadások összértéke.

A költségvetési törvény módosításakor a kabinet jelentősen alábecsülte a bruttó hazai termék növekedését, ez pedig bővíti a mozgásteret, ugyanis ezáltal a központi költségvetés bevételei az előzetes számok fölött lehetnek. Az év első felében az adó-és járulékbevételek 935 milliárddal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a jegybank ezért azzal számol, hogy a törvényi előirányzatnál nagyjából 500 milliárd forinttal lehetnek magasabbak az adó-és járulékbevételek.

Az MNB júniusi 6,2 százalékos növekedési előrejelzését meghaladták a tényleges adóbefizetések, ezért az elemzők ezt a számot 7 százalék körülre teszik, de nem tartják kizártnak, hogy még ennél is magasabb lehet, ez pedig fedezheti az 550-600 milliárdos adóvisszatérítést. (liner.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek