h i r d e t é s

Óriási régészeti laboratóriumban állítják helyre Kheopsz napbárkáját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási régészeti laboratóriumban állítják helyre Kheopsz napbárkáját

2017. március 29. - 19:50

 

Egyiptom legnagyobb régészeti laboratóriumát állították fel a Gízai-fennsíkon, Kheopsz fáraó piramisa közelében, hogy restaurálhassák a fáraó 1987-ben felfedezett második napbárkáját. - írja az index.hu.

Forrás: pixabay.com

A fából készült hajót 4500 éve építették az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraójának, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében. A bárka 43 méter hosszú párját már korábban feltárták, kiemelték és restaurálták, jelenleg a Gízai-fennsíkon lévő napbárka múzeumban látható.

A második napbárka helyreállítását japán pénzből finanszírozzák, a régészek és restaurátorok 2020-ra tervezik a befejezést. A laboratórium létrehozására ezért volt szükség, mert a hajó 1264 darabja közül számos túl törékeny és nagy ahhoz, hogy elszállítsák a helyszínről – írja az MTI. Mindkét napbárkát libanoni cédrusból és egyiptomi akáciából készítették. A Kr.e. XXVII-XXVI. században uralkodó Kheopsz (Hufu) a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában. Gízai piramisa a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert.

index.hu


 

h i r d e t é s