h i r d e t é s

Óriáskenguruk és gigantikus méretű krokodilok is kihaltak egy korábbi klímaváltozás miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriáskenguruk és gigantikus méretű krokodilok is kihaltak egy korábbi klímaváltozás miatt

2020. május 23. - 10:38

 

Óriáskenguruk és gigantikus méretű krokodilok is kihaltak 40 ezer évvel ezelőtti Ausztrália északi, trópusi területein egy korábbi klímaváltozás miatt – derült ki Queenslandi Múzeum és a Griffith Egyetem tanulmányból.

Forrás: Griffith University

A paleontológusok szerint az újonnan felfedezett megafauna szélsőséges környezeti változások miatt halt ki. A kutatás ugyanis arra derített fényt, hogy jelentősen csökkent a vízhozam, intenzívebbé váltak a szárazságok és a tüzek, megváltozott a növényzet. Ezek a körülmények vezettek legalább 13 nagyméretű faj kihalásához, köztük volt négy nagy ragadozó hüllő, egy erszényes "oroszlán", wombatok és a világ legnagyobb kengurui.

A szakértők a Queensland állam északkeleti részén lévő Mackay-hez közeli South Walker Creek felszíni bányánál végeztek kutatásokat. A Nagy-korallzátonyhoz közeli terület egykor több mint egy tucat hatalmas állat otthona volt.

“A South Walker Creeknél élt megafauna egyedülállóan trópusi volt, dominánsak voltak a hatalmas húsevő hüllők és a gigantikus növényevők, melyek mintegy 40 ezer éve haltak ki, jóval azután, hogy emberek érkeztek az ausztrál kontinensre. Az emberek, akik éppen elkezdtek beköltözni a kontinensre, nem okolhatók az állatok kihalásával” – emelte ki Scott Hocknull, a Queenslandi Múzem paleontológusa.

A szakértők ehelyett arra jutottak, hogy a nagyméretű élőlények kihalása összefügg az éghajlati és környezeti körülmények jelentős romlásával mind helyi, mind regionális szempontból: növekedett például a tűzesetek száma, csökkentek a füves területek és kevesebb lett az édesvíz. Eredményeikről a Nature Communications című szaklapban számoltak be. (erdekesvilag.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s