h i r d e t é s

Örökre lebénulhat: sekély vízbe ugrott fejest a Balatonon a 17 éves fiú

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Örökre lebénulhat: sekély vízbe ugrott fejest a Balatonon a 17 éves fiú

2017. augusztus 01. - 12:24

 

Balatonlelle — Akár örök életére lebénulhat az a 17 éves fiú, aki pár nappal ezelőtt szerzett súlyos sérüléseket, miközben fejest ugrott a Balatonba. - írja a blikk.hu.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány ilyen autóval sietett a lellei strandra Forrás: blikk.hu

A fiúnál mozgás- és érzészavar is kialakult, de amennyiben a gerincvelő is sérült, akár maradandó bénulása is lehet.

Úgy tudjuk, nem a partról vagy a stégről ugrott a vízparton nyaraló fiatalember, hanem a vízben volt, és egy úszógumit akart átugrani. A drámai balesethez a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balatonlellei egységét is riasztották, akik sajnos évről évre találkoznak hasonló esetekkel – ezért is tartották fontosnak, hogy beszámoljanak hivatalos Facebook-oldalukon az esetről.

– Balatonlellei egységünk 7 riasztása közül annak a 17 éves fiúnak az esetét szeretnénk kiemelni, akinek mozgás- és érzészavara is kialakult, miután sekély vízbe ugrott fejest. A déli parton sokáig nem mélyül a víz, ezért itt különösen veszélyes a fejesugrás.

Sajnos évről évre találkozunk hasonló esetekkel, mely a gerincvelő sérülése ­miatt maradandó bénulással járhat

– írták.

A grafikán a baleset pillanatát ábrázoltuk. A térdig érő víz emiatt veszélyes /Grafika:Séra Tamás Forrás: blikk.hu

Dr. Gesztes Éva, az alapítvány szakmai igazgatója lapunknak hozzátette: párhuzamos riasztás történt, így a helyszínre az alapítvány egysége, és az Országos Mentőszolgálat is a fiú segítségére sietett, végül mentőhelikopterrel szállították kórházba.

– Nagyon fontos ebben az esetben, hogy a nyaki gerincet és a teljes gerincoszlopot stabilizáljuk, lehetőség szerint egyáltalán ne mozgassuk a beteget.

A kocsihoz is kizárólag nyakrögzítéssel, fejrögzítéssel, gerincágyon vihető. Így történt Balatonlellén is: a 17 éves fiúhoz a mentőautókon kívül helikopter is érkezett, így szállították az illetékes kórházba

– mondta az alapítványvezető.

Az ilyen sérülésekkel járó balesetben akár tartósan is lebénulhat az ember, de a bénulás lehet átmeneti is, mindez a sérülés fokától függ.

– A gerincsérüléseknek különböző fokozatai vannak.

A legsúlyosabb, amikor a gerincvelő átszakad, mert akkor bénulás áll be.

Vannak azonban olyan ütődések, amelyek szerencsére olyan sérülést okoznak, amelyek visszafordíthatók, és teljes felépülés következhet be, persze csak hetek vagy hónapok, akár évek után

– részletezte dr. Bense Tamás orvos. Úgy tudjuk, hogy a fiatalember nyakcsigolya törést szenvedett, ezt azonban lapzártánkig nem erősítette meg az illetékes kórház, ahol még jelenleg is ápolják.

Ellenőrizni kell a mélységet

A mentőszolgálat többször felhívta a figyelmet, hogy természetes vizekbe csak akkor ugorjanak, ha előtte ellenőrizték a víz mélységét, és nincsenek alkoholos állapotban. Az is fontos, hogy felhevült testtel soha ne menjen azonnal a vízbe, csak ha már lehűtötte magát. A kisgyermekekre és idősebbekre pedig különösen figyelni kell.

blikk.hu


 

h i r d e t é s