h i r d e t é s

Őszinte részvényem

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Őszinte részvényem

2019. november 08. - 15:55

 

Most, hogy Borkai Zsolt polgármester szomorúan elbúcsúzott jól megszokott hivatali karosszékétől és az őt megtapsoló, könnyes szemű közgyűléstől, váratlanul befújt egy cseppet sem névtelen levelet postaládánkba a szél. Tanulságos történet 2007-ből, egy tipikus (igaz, már kizárt, de akkoriban éppen fénykorát élő) fideszes politikusról.

Borkai Zsolt - Forrás: magyarhang.org

Pikáns felhangot ad ennek az ügynek, hogy az Állami Számvevőszék akkoriban is, éppúgy mint épp a minapi jelentésében, mindent a legnagyobb rendben talált. Figyelmébe ajánljuk ezt az írást mindazoknak, akik mindmáig úgy gondolják, hogy Borkai Zsolt csak és kizárólag a városáért élt, s az ő lemondása nem több, mint egy botlás barokkos felnagyítása és a véresszájú ellenzék galád áskálódása. (A szerző neve és címe a szerkesztőségben. A szerkesztő)

Borkai Zsolt, a város polgármestere 2007. tavasza óta meg akart válni az önkormányzat tulajdonában lévő 968 850 db.-os Rába részvénycsomagtól. Mondhatnánk azt is, hogy csak az alkalomra várt. A pakett a Rába a 7,2%-os tulajdoni hányadát képviselte. „Napirenden van a város Rába részvényeinek eladása, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a részvénycsomag szakmai befektetők kezére kerül, s nem spekulánsokéba, a győri gyár biztonsága ugyanis mindennél fontosabb.”  Ekképp merengett Borkai.

Akkoriban e részvény árfolyama 1600 Ft alatt volt, a benne rejlő felvásárlási sztori miatt és fundamentálisan is alulértékeltnek számított, eladni nem volt érdemes.

Okt. 1.-én, de az előtte való héten is az árfolyam 2800 Ft felett is járt, amikor valaki óriási mennyiséget, 100 000 db.-ot öntött egyben a piacra. Később kiderült, hogy a salgótarjáni vasöntöde és tűzhelygyár jogutódja, a Wamsler (!) SE szabadult meg a részvényeitől eképpen.

Az árfolyam egyetlen perc alatt perc alatt 400 forinttal, 2400-ra esett vissza. Másnap 2520 Ft körül stabilizálódni látszott, ekkor lépett Borkai úr és lelkes csapata, akik 2150 Ft-os részvényenkénti áron, tőzsdén kívüli aukció keretében, az Equiloron keresztül a KBC brókerháznak értékesítették a győri részvénypakettet. „Érthetetlen” módon 370 Ft-al az aznapi átlag piaci ár alatt. Akérhogy is nézzük ez mintegy 370 millió (2007-es ár!) elmaradt haszon. Mármint az önkormányzatnak. Hogy is mondta Borkai polgármester úr: Csak, ha a „részvénycsomag szakmai befektetők kezére kerül, s nem spekulánsokéba”. A KBC egy brókercég volt, értett az üzlethez, tehát még aznap, a szakma szabályai szerint nem egyben, hanem 5-, ill. 8000-es tételekben (hogy ne okozzon árfolyamzuhanást ) el is adott a BÉT-en, rendes tőzsdei kereskedés formájában 600 000 részvényt. A kereskedők pedig felvásárolták azokat átlag 2525 Ft körüli áron. A brókercég realizált haszna pár óra alatt nagyjából 240 millió volt, és még maradt, ugye, 368 850 db részvényük a pakettből.

A kérdésekre adott válaszokban Borkai kiemelte, nem akarták egy csomagban piacra dobni az önkormányzati vagyonrészt, mert akkor az árfolyam nagyot esett volna, és ez – isten ments – felvethette volna a korrupció gyanúját.

Ehhez legyen elég annyi, hogy egy gyenge bróker 1 nap alatt komoly árfolyamesés nélkül is el tudta volna adni a cuccot, mint ahogy azt a KBC meg is tette. Ráadásul, ha korábban, a Wamsler SE döntése előtt bíznak meg valakit, akkor 2700-2800 között fut a részvény és nem 2150-ért.

Az eredmény? 700 millió forint. Borkai polgármester körültekintő üzletével Győr városa ennyivel lett szegényebb.

Ami a Wamsler SE 2007. Október 1-ei, hétfői eladását illeti, amikor szándékosan egyben öntöttek a piacra 100 000 db. Rába részvényt, és ezzel a lépésével komoly árfolyamesést generált, felveti a bennfentes kereskedelem gyanúját, ami kellő utánjárással is csak nehezen bizonyítható. Ők valószínűleg előzetesen már megbízható információkkal rendelkezhettek a másnapi győri tranzakcióról. Mi több, az árfolyamesés nekik is jól jött. Egy vesztes volt csupán: kivéve Győr városa. Pontosabban 130 ezer győri polgárnak.

Hogy ne legyen sok a kérdőjel, és a feltételezés, a hümmögésekről nem is beszélve: a Wamsler SE 80 000 db részvényt másnap vissza is vásárolt, kb. 10%-al olcsóbban, mint amennyivel ő eladta korábban a sajátjait.

Borkai a fenitek ellenére rendkívül sikeresnek ítélte a tranzakciót. A közgyűlés ugyanis korábban megszavazta, hogy akár a 2000 Ft részvényenkénti árat is elfogadhatja. Boldogan jelenthette tehát, hogy a város a várakozásokkal ellentétben 150 millióval jobban járt.

Csak emlékeztetőül: minden egyes részvényt akár 2800 körüli áron el lehetett volna adni, az árfolyam majd egy hete itt oldalazott. Sőt az akkoriban a Rábát övező eufória miatt a további emelkedés sem volt kizárva. A Rába mint tudjuk, vagy nem tudjuk, a nehézgép és futómű gyártás elismert és nélkülözhetetlen tényezője volt és maradt mindmáig.

Belépett azonban a főszabály: tedd tönkre, hagyd lepattanni, majd add el egy havernak olcsón, és visszakapsz vagy nyersz másképpen sokat. Ez esetben pedig nem csak lenyomták az árat, hanem ez alatt a szétütött piaci ár alatt is 17%-al,  370 Ft-al  olcsóbban adták el a közvagyont. Szakmai kézbe. Egy brókerháznak. Spekulánsok kizárva. 

Borkai az amatőr tőzsdések vakítására azzal érvelt, hogy amennyiben ők dobják piacra a részvénycsomagot, és megtudják a befektetők, hogy a pakett milyen nagy tömegű, az azonnali, lényegesen nagyobb árfolyamesést eredményezett volna.

Az érvelés nem hogy sánta, de egyenesen ágyban fekvő súlyos beteg. Egyrészt a tranzakció napok-hetek óta lógott a levegőben. Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora ügylet esteében az eladót csak utólagos bejelentési kötelezettség terheli, s ezalatt le is zajlott volna a tranzakció. Nem beszélve a Wamsler 100 000 db-os, egy nappal korábbi (hétfői) eladásáról, ami, mint említettük, jóval nagyobb esést produkált, mint a KBC brókerház olcsón vett hatszoros mennyisége másnap (kedden).

Hétfőn a Rába a nyitóértékhez képest zárásra  5%-ot esett, de a napi maximumhoz képest ez volt mínusz 10%-os is.

Ehhez képest, másnap a KBC 600 000 db-os eladása zárásig alig volt mínusz 2%, de ezt is inkább az előző napi pánik okozta, mert még mindig akadtak menekülő befektetők.

Borkai válasza az áron aluli értékesítésre: Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Meg azt is mondta, szerinte nem ér ennyit a részvény, túl van értékelve. Ő már csak tudja.

Az, hogy Tescós nejlonszatyorban (semmi Nokiás doboz, az a szocik bulija volt!) mennyit juttatott vissza zsebbe a hálás brókerház, nyitott kérdés. A szokásos a haszon kb. 30 %-a szokott lenni.

Borkai „városbarát” tranzakciója lökte rá a város büszkeségét, a Rábát a tőzsdei zuhanás lejtőjére.

Hogy mi történt ezek után? Azt is elmondjuk.

A titokzatos Wamsler SE úgy döntött, hogy megpróbálja megszerezni a vállalat 20%-os tulajdonrészét. Úgy számolt, hogy az ehhez hiányzó  darabszámot könnyedén felvásárolhat a BÉT-en. Amikor nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az ügylet az általuk elképzelt olcsó áron nem fog sikerülni,  úgy döntöttek, hogy gyorsan eladják azt is, amijük van. Higgyék el: így sem keveset nyertek rajta.

A befektetők igazi szívatására nem sokat kellett várni. Egyik napról a másikra a Rába részvényeinek árfolyama 5,2%-ot zuhant, de ez csak a kezdet volt. A Wamsler 200 000 db részvényt dobott a piacra, kíméletlenül nagy tételekben A hatás nem is maradt el. A kereskedés végére mínusz 7,9%-on jegyezték a papírt. A Wamsler tovább öntött, és kitört a pánik. Nem részletezzük, 10 nap alatt 40% -os volt a zuhanás.

Visszatérve Borkai ex-polgármester úrra: azt is mondta a tranzakcióról, hogy kicsit alacsonyabb áron ment ugyan el a város pakettje, de a pénz sürgősen kellett, és ezért jobban megtérül, ha náluk van, hamarabb és könnyebben tudják befektetni városi fejlesztésekbe. Azóta az is kiderült, hogy egyszerűen berakták valami bankba, fél évre lekötve. Ismét gratuláció, tapsvihar.

Ami a Rába tőzsdei szereplését illeti, azóta egy viszonylag kiszámítható, erős részvényből spekulációs papír lett. Árfolyam-hullámain spekulánsok szörföznek vitorlájukba fogván be az árfolyam-ingadozás keltette néha lágy, máskor viharosabb szelet, kíváncsi tekintettel kémlelve a változékony tőzsdei időjárást.

Forrás: huppa.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s