fbpx Paleoval a szív- és cukorbetegség kockázatának csökkentéséért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Paleoval a szív- és cukorbetegség kockázatának csökkentéséért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Paleoval a szív- és cukorbetegség kockázatának csökkentéséért

2021. október 13. - 09:18

 

Egyes táplálkozástudományi irányzatok a civilizációs betegségek vizsgálatakor egyértelműen rámutattak arra, hogy a finomított szénhidrát nagy mennyiségű fogyasztása okolható napjainkban a modern kori étrenddel járó egészségügyi problémákért.

Forrás: paleocentrum.hu

E kutatások eredményeit megvizsgálva nem véletlenül jutnak sokan arra, hogy a paleo, vagy más néven “ősember” diéta jelentősen csökkenti a szív- és cukorbetegségek kockázatát.

Mi is tulajdonképpen a paleo diéta lényege?

A paleo étrend sokak szerint az ősi, tradicionális vadászó-halászó étrendre vezethető vissza, többen a paleo mododelljeként az ősember táplálkozását tekintik, azonban érdemes tudni, hogy a paleo étrend elterjedése és szabályrendszere nem csak a vadászó-gyűjtögető életmódra vezethető vissza. Sok közös pontot találunk, de nem azért jött létre a paleolit étrend, hogy az ősi szokásokat felelevenítse.

A paleo diéta alapja, hogy kerüli a finomított vagy többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ezek az alapélelmiszerek pedig leginkább megegyeznek azokkal az ételekkel, amelyek már a paleolit korban is megtalálhatóak voltak, és az akkor élő emberek is fogyaszthatták. Így a paleo diétát követők előszeretettel használják az ételek elkészítéséhez a zöldségeket, gyümölcsöket, állati húsokat, halféléket, egyes magvakat vagy a növényi olajokat. A paleo tiltólistás élelmiszerei között pedig megtaláljuk azokat az alapanyagokat, amelyek túlzott fogyasztása egészségtelen alapból is az ember számára.

Hogyan segítheti a paleo diéta a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegségek elkerülését?

Azok, akiknek szimpatikus a paleo által megfogalmazott alapelv, és követik is azokat, amellett, hogy a manapság kevésbé egészséges élelmiszerek közé sorolt tej fogyasztását kerülik, nem fogyasztanak finomított cukrot, illetve sóból is jóval kevesebbet visznek be a szervezetükbe. A PaleoCentrumnál kapható paleo étrend alapanyagainak fogyasztásával az emberek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegségek kialakulásának csökkentéséhez is.

Egyes kutatások egyértelműen bizonyították ennek tényszerűségét, melynek oka az, hogy a vadászó-gyűjtögetők életmódjuk során olyan élelmiszereket fogyasztottak többnyire, ami keményítőben szegény, ám fehérjében gazdag volt, és ez alapvetően hozzájárul a vérben található zsír- és koleszterinszint csökkentéséhez. Továbbá lényeges az is, hogy a paleo során elfogyasztott ételek kevesebb sót tartalmaznak, ugyanakkor antioxidánsban, rostban és vitaminokban jóval gazdagabbak.

Az ételek cukortartalmát tekintve is elmondható, hogy inkább e diéta mentén az egészséges cukrokat fogyasztja az ember, így összességében egyértelműen kijelenthető, hogy aki a vadászó-gyűjtögető életmód táplálkozását veszi alapul étkezési szokásainak kialakításakor, jelentősen hozzájárul szervezete egészégének megtartásához.


 

Kommentek

h i r d e t é s